miercuri, 5 februarie 2014

Pericolul pesticidelor e subevaluat

Pesticidele - mult mai toxice decât se credea




Profesorul Gilles-Eric Séralini de la universitatea din Caen a făcut un studiu care demonstrează că adjuvanţii folosiţi  în compoziţia pesticidelor cresc foarte mult toxicitatea acestora. Or, înainte de a se autoriza punerea pe piaţă a unui pesticid se evaluează numai toxicitatea substanţei active din acesta. Profesorul  Séralini consideră că  toxicitatea produsului în întregul său este în realitate de 100 de ori mai mare decât cea afişată pe etichetă. 
În experienţe de laborator au fost puse în contact celule umane cu nouă dintre "principalele" pesticide folosite în lume: trei ierbicide (Roundup, Matin El, Starane 200), trei insecticide (Pirimor G, Confidor, Polysect Ultra), şi trei fungicide (Maronee, Opus, Eyetak). Opt dintre cele nouă formule testate s-au dovedit de mai multe sute de ori mai toxice pentru celule decât principiul lor activ. 
Autoritatea europeană pentru securitatea alimentelor (EFSA) aşteaptă " ca alte lucrări ştiinţifice să permită o apreciere globală" -conform allodocteur

Medicii francezi avertizează asupra expunerii populaţiei la pesticide

1200 de medici cheamă Statul francez să ia măsuri serioase pentru limitarea expunerii populaţiei la pesticide.
Din septembrie 2013, ei au dat publicităţii efectele acestor produse asupra sănătăţii lucrătorilor din agricultură.
Medicii au constatat creşterea bolilor cronice la pacienţii care lucrează în agricultură. Un apel semnat de peste 1200 de medici din Franţa au semnat un apel care cere interzicerea răspândirii pesticidelor din avion. "Deşi au fost uţine studii asupra ansamblului populaţiei şi asupra riveranilor, mai multe dintre acestea arată că expunerile la pesticide din mediu sunt susceptibile să provoace cancere şi boala Parkinson.
O expunere profesională la pesticide ar fi legată de asemenea şi de riscurile de boală Alzheimer, de cancer de prostată, de anumite forme de cancer al sângelui şi de riscuri de malformaţii congenitale la copii. Medicii arată şi faptul că un mare număr dintre produsele incriminate conţin perturbatori endocrini, responsabili de infertilitate, obezitate şi pubertate precoce în cazul unei expuneri prelungite.
Semnatarii textului cer recunoaşterea unui nou tablou de boli profesionale agricole, dar şi protejarea populaţiei prin aplicarea mai multor măsuri şi garantarea posibilităţii tuturor consumatorilor de a alege o alimentaţie fără esticide. Ei cer de asemenea încetarea eliberării de derogări de la interdicţia europeană a răspândirii aeriene şi considerarea efectelor nocive ale pertubatorilor endocrini la nivel european.

Niciun comentariu: