vineri, 17 ianuarie 2014

Ţigani,romi, nomazi

Mic lexic 


În prestigiosul ziar Le Monde a apărut un "mic lexic" ce explică termenii de ţigan, rom şi om al voiajului .


În articol se precizează că, dacă aceste comunităţi etnice pot fi regrupate sub termenul ţigan (scris în franceză "tsigane"), "sau mai recent Rom", numele care sunt folosite pentru a-i desemna sunt mai multe. Şi că, în lipsa unui consens, întrebarea continuă să se pună în comunitatea ştiinţifică, dar şi la ţiganii înşişi.
Astfel, există denumiri interne (ca de exemplu Rom) şi denumiri externe, pe care cei care nu sunt ţigani le folosesc pentru a-i desemna pe ţigani, cum ar fi Romanichel sau Bohémien. Acest ultim termen de exemplu face trimitere la scrisorile de protecţie ce le fuseseră acordate de către regii Ungariei şi Poloniei şi Boemiei (regiune ce se află astăzi în Republica cehă) începând din secolul al XV-lea.
Mai sunt denumiri sub care sunt cunoscute diferitele ramuri ale acestui popor eterogen. Aşa sunt Gitans - Gypsi în engleză, Gitanos în spaniolă (care se numesc pe ei înşişi Kalé) - care trăiesc în Spania şi în sudul Franţei . 
(De remarcat că termenul de gitan , ca și cel de zingaro sau zigeuner reprezintă doar  variante ale celui de ţigan.nn) 
Sinté, sau Manouches în franceză sunt stabiliţi mai degrabă în regiunile germanofone, în Benelux şi în unele ţări nordice .
Remarcăm că în toate aceste cazuri există o denumire pe care și-o dau ei înșiși- cei din etnia respectivă (Kalé, Sinté) dar și denumirea cu care sunt cunoscuți de secole în limbile europene din țările în care trăiesc (gitani, manouches..). Niciunii nu au cerut însă ca denumirile de zingaro, gitan, gypsi sau manouche să fie șterse din limbile spaniolă, italiană franceză sau germană pentru a fi înlocuite cu denumirile din limba lor proprie) . 
Romii din Europa de est şi de centru se disting în diverse comunităţi după activităţile lor, ca de exemplu Rom kalderasch, căldărari sau Rom lovaras, negustori de cai.

Ţiganii

Acest termen academic generic acoperă toate ramurile diferite ale acestui popor. După l'Atlas des Tsiganes, Les Dessous de la question rom de Samuel Délepine, cuvântul ţigan provine din cuvântul grec medieval athigani. 
În Europa de Est acest termen exogen (folosit de cei care nu sunt ţigani) are în ochii multor rromi o conotaţie peiorativă - după cum spune Consiliul Europei. 
În Europa Occidentală este pe dos, la fel şi în Ungaria şi Rusia, unde acest termen este mai bine tolerat şi "câteodată mai potrivit", estimează instituţia europeană.
Prin urmare, Consiliul Europei recomandă denumirea de țigan pentru cei de această etnie ce sunt originari din Europa Occidentală, din Ungaria și din Rusia. 
Rezultă că singurii care ar trebui să fie denumiți rromi sunt cei din România, Bulgaria sau țările fostei Iugoslavii. Adică cei care provin din țări care nu sunt în Spațiul Schengen.

În acest mod simplu, membrii acestei etnii ce se deplasează frecvent cer ei înșiși să fie diferențiați de cei care au dreptul de a locui permanent în țările din spațiul Schengen.


După Atlasul Ţiganilor, termenul poate avea  conotaţii pozitive, ca atunci când este asociat cu muzica sau cu sărbătorile ţigăneşti.

¤ Observăm că autorităţile europene recomandă în mod discret diferenţierea prin denumire a ţiganilor din România, Bulgaria şi fosta Iugoslavie, care să fie numiţi "romi",  de toţi ceilalţi ţigani din Europa, fiindcă ţiganii din Ungaria şi Rusia ar continua să fie numiţi ţigani, deşi sunt în Estul Europei.

R(r)omii

Acest termen înseamnă om, în limba romanes. Este vorba tot despre un termen generic, dar de data aceasta endogen, adică folosit chiar de rromi. El a fost ales în 1971 de către asociaţiile din Europa de Est cum ar fi Uniunea romani internaţională pentru a înlocui termenul de ţigani, considerat de ei a fi peiorativ. În acelaşi timp, el este cel mai adesea folosit pentru a desemna o ramură a poporului ţigan care este implantată în Europa de Est şi centrală, în mare majoritate în România, dar şi în Bulgaria şi în fosta Iugoslavie, din care o parte a emigrat în Europa Occidentală mai de curând: începând din a doua jumătate a secolului XX, apoi de la căderea regimurilor comuniste.  

Gens du voyage (oamenii voiajului)

Este vorba despre o categorie administrativă reieşită din legea din 3 ianuarie 1969. Înlocuind acolo cuvântul "nomad", termenul priveşte persoanele care trăiesc mai mult de şase luni pe an într-o reşedinţă mobilă terestră. (Rulotă/căruță etc). Conform Federaţiei naţionale a asociaţiilor solidare cu ţiganii, aproape totalitatea "oamenilor voiajului" au cetăţenie franceză. Numărul lor este estimat la 400 000 de persoane. Caracteristica principală nu ar fi mobilitatea, ci locuirea în caravane.  Este deci un termen ce nu îi desemnează anume pe ţigani, dat fiind că dreptul francez nu face distincţie între categorii etnice.
În Franţa oamenii voiajului sunt supuşi unui regim special. Ei trebuie să aştepte trei ani înainte de a se putea înscrie pe listele electorale, în loc de şase luni. Ei deţin, de asemenea, o legitimaţie de călătorie pe care trebuie să o prezinte cu regularitate autorităţilor. Ei au în loc de adresă doar numărul legitimaţiei de călătorie.
Uniunea romani internaţională a estimat că nu se recunoaşte sub această denumire, de om al voiajului.
Prin aceasta, se renunţă la folosirea avantajelor acestui statut special, care constau în acceptarea oficială a stabilirii caravanelor pe terenuri special desemnate în diferite comune , fără pericol de expulzare sau de trimitere în altă ţară, în şcolarizarea copiilor, obţinerea de ajutoare sociale şi a drepturilor civile. 

Prin urmare, acțiunea Uniunii romani internațională a constat în aceea de a insista ca cei ce provin din România, Bulgaria și fosta Iugoslavie să fie denumiți cu altă denumire decât a celor din Spațiul Schengen și de asemenea a refuzat avantajul de a fi considerați „oameni ai voiajului”, cărora li se permite să călătorească unde vor și cât timp vor. E ca și cum cineva care se recomandă ca fiind Rom ar cere să fie expulzat din Spațiul Schengen....

14 comentarii:

Misca spunea...

Un bun exemplu amagire a bietilor oameni, pe care de fapt vor sa-i impiedice sa se stabileasca in Vest. In primul rand li se spune sefilor celor din Est ca e mai bine sa insiste sa se cheme romi, dar de fapt doar ei se vor numi asa, cei din tarile spatiului Schengen, dar si din Rusia vor continua sa se numeasca tigani (cu variantele respective: gitani, zingari etc). In felul asta cand spui rom, spui "expulzabil", pripasit ilegal . Cand spui tsigane,*gypsi, gitan) spui cetatean european

Manolo spunea...

Da, chiar ca i-au pacalit pe tiganii de la noi cu chestia asta si culmea e ca ei nu isi dau seama nici acuma! Ei cred orbeste in bulibasii lor care le fura banii ca sa o duca in lux! Si care au interes sa-i tina in izolare si mizerie, ca sa fie la cheremul lor!

Anonim spunea...

Nu exista poporul tigan,ci exista doar etnia roma. Romii sunt originari din India ( vorbind o limba indo-europeana). Graiul vorbit de romi se numeste'romani',
nicidecum tiganeste. Cuvantul rom desemneaza apartenenta etnica a romilor din intreaga lume,
nicidecum cuvantul tigan. Romii din intrega lume utilizeaza ca forma de expresie formula '' sam rom/a''. Ca sa se intelega: etnia roma numara 3 mari grupuri de romi: sinti,manoushe si kale.
Aceste denumiri sunt doat niste denumiri regionale (asa cum sunt denumirile''moldovean'',''muntean'si '' transilvanean).Insa,romii nu sunt diferiti,ci sunt o singura etnie care graiesc un singur grai ( romani). Nu putem admite ca romii sunt diferiti,pentru ca toti romii din toata lumea au origini indice.

Daca romii provin din India,
toate denumirile pe care li s-au atriubuit de-a lungul secolelor sunt gresite.

Iar daca majoritatea nu cunosc etimologia si sensul corect al cuvantului tigan,sa faca bine si sa invete istorie,pentru ca cuvantul tigan deriva din religiosul grecesc ''athinganoi''.
Denumirea greceasca ''athinganoi'' nu insemna tigani,ci denominatia
'' athinganoi'' se referea la o secta de rig pagan din casta inferioara a Indiei. Daca admitem ca romii fac parte din casta inferioara a Indiei,atunci trebuie sa admitem ca toti valahii fac parte din casta inferioara a iogabiei si serbiei.

Deci,denumirea '' athinganoi'' este o denumire peiorativa religioasa ( asa cum turcii i-au denumit in batjocura pe crestini
'' ghiauri''). Daca in imperiul bizantin denumirea '' atignanoi'' desemna o secta de rit pagan,ar trebui sa ne intrebam : cum de s-a ajuns dintr-o denumire peiorativa data cu sens religios unei secte de rit pagan sa desemneze in ziua de astazi intrega etnie? Gratie clasei dominante din pricipatele romanesti,care in timp,treptat,au inrobit o buna parte din romi - denumindu-i cu numele de tigan.
Dovada : romii au fost atestati in secol XIV in princiatele romanesti
sub denumirea '' atigani'',care mai tarziu a devenit '' tigani''.

Daca majoritatea percep denumirea de tigan ca pe un nume dat etniei, in realitate cuvantul tigan inseamna '' sclav''. Pentru ca in hrisoavele manastiresti din principatele romanesti au fost listati ca''bunuri manastiresti''.
Adica,sclavi. In limba romana veche,termenul utilizat pentru aceasta categorie sociala era cea
de ''tigan''. Mai pe sleau : denumirea de '' tigan'' denomina o stare sociala,aceea de rob,
nicidecum etnia.

Romanita spunea...

Domnule "Anonim", se vede treaba ca nu ati citit cu atentie articolul.
In articol este vorba despre definitiile care sunt date in SOCIETATEA OCCIDENTALA si care sunt RECOMANDATE DE CONSILIUL EUROPEI. Si mai e vorba si despre felul in care in acest fel se face o separare, in cadrul UE, intre etnia cu origini indiene din Romania si Bulgaria si cei de aceeasi etnie din spatiul Schengen.
Cat despre denumirile pe care fiecare etnie si le da siesi, acestea pot fi foarte diferite de denumirile pe care le dau alte etnii/popoare aceleiasi etnii.
Dar nimeniin afara de rromi/tigani nu incearca sa impuna folosirea in alte limbi a denumirilor proprii, din limba lor si nu califica celelalte denumiri ca fiind ...gresite. Pur si simplu, fiecare are dreptul sa foloseasca in limba proprie demumirile intrate in traditia acelei limbi. Daca ati auzi de Zhōngguó , nu ati sti ca asta e denumirea din limba chineza a chinezilor. Nici suomalainen nu se supara ca noi ii numim finlandezi.

Anonim spunea...

Cu tot respectul pentru dvs,dar Consiliul Europei nu poate decide in locul etniei rome denumirea cu care sa fie identificati,pentru ca denumirea corecta a unei natiuni sau minoritati este asa cum se recomanda ea : rom sau tigan: japonez sau nippon: corean sau kogury: maghiar,secui,sau
ceangau: german sau deutsch etc. Iar Consiliul Europei recomanda tarilor europene si occidentale denumirea nepeiorativa:romi!

Cu privire la autonimul'Zhōngguó',
daca invocam ca''pretext lingvistic''( in chineza li se spune Cu tot respectul pentru dvs,dar Consiliul Europei nu poate decide in locul etniei rome denumirea cu care sa fie identificati,pentru ca denumirea corecta a unei natiuni sau minoritati este asa cum se recomanda ea : rom sau tigan: japonez sau nippon: corean sau kogury: maghiar,secui,sau
ceangau: german sau deutsch etc. Iar Consiliul Europei recomanda tarilor europene si occidentale denumirea nepeiorativa:romi!

Cu privire la autonimul'Zhōngguó',
daca pretextam '' lingvistic''
(denumirea de tigan echivaleaza lingvistic in alte graiuri europene si occidentale),romii,
bulgarii sau maghiarii pot invoca
acelsi pretext '' lingvistic''.
Spre exemplu: in limba maghiara li se spune romanilor '' olahi''.
In limba bulgarareasca li se spun
'' serbi''. In graiul romani li se
spune romanilor '' gajii''.
Acelasi pretext '' lingvistic'' il pot invoca si romii vis-a-vis de denumirea altor popoare
( amintindu-le bulgarilor si sarbilor ca in graiul romanes sunt denumiti '' odas''). Academic vorbind : daca specialistii au decis ca exonimul '' tigan'' sau
'' gens du voyage'','' traveller''
sunt peiorative ( pentru aceste denumiri sunt sinomime cu ''nomazi''),acele popoare trebuie sa se conformeze si sa imprumute
''neologismul ''rom''( provenit din graiul romani - asa cum alte popoare au imprumutat din limba romana neologismul '' roman'').
Logic : daca in trecut alte popoare utilizau exonimul
'' valahi'' pentru identificarea acestei populatii,si in ziua de astazi va spun '' romani'',insemna ca acele popoare au imprumutat din limba romana neologismul
'' roman''( asa cum romanii au imprumutat neologimele provenite din alte graiuri europene si occidentale). Asa pot invoca si romii ca ''pretext'' : in graiul nostru germanilor li se spun
''dadskeno'',niciedum germani sau cum isi zic ei pe limba lor : deutsch.

Anonim spunea...

Nu exista nici o separare,pentru ca toti romii din toata lumea au origini indice (indiene). Din punct de vedere constitutional,nu exista gipsy englezesc,tigan roman, ciganyouk ungur,zigeuner german,tsiganes francez,ci exista cetateni de nationaliatate X si Y de etnie roma. Pentru ca cetatenia este prioritara,etnia fiind secondata. Denumirile pot fi date de altii,dar asta nu insemna ca romii sunt obligati sa si le asume,pentru ca este imoral si ilogic. Argumentul vi l-am dat mai sus : in graiul romilor li se spun
nemtilor '' gadskeno''. Daca un neamt imi spune mie ca sunt in graiul lui '' zigeuner'',eu ii spun ca daca el accepta ca denumirea lui corecta este cea provenita din graiul meu
(gadskeno),atunci sunt de acord ca denumirea mea corecta este cea provenita din graiul neamtului :
zigeuner!

Anonim spunea...

''Pur si simplu, fiecare are dreptul sa foloseasca in limba proprie demumirile intrate in traditia acelei limbi. Daca ati auzi de Zhōngguó , nu ati sti ca asta e denumirea din limba chineza a chinezilor. Nici suomalainen nu se supara ca noi ii numim finlandezi.'

Nici romanii nu se supara daca grecii le zic cutovlahi. Nu se supara romanii daca vecinii bulgari le spun serbi,pentru ca in limba bulgareasca sunt serbi. Asadar,cum este corect sa spunem: serbi,cutovlahi,ghiauri,bogdanlai,
caraormani,gajii ( sau asa cum se recomanda romanii )...?

Florin spunea...

Stimate "Anonim", văd că sunteti de acord cu cele scrise în articol: Nimeni nu încearcă să impună etniei cu origini indiene cum să se numească în limba proprie! Singura discuţie se referă la denumirile intrate în tradiţiile altor limbi şi pe care această etnie încearcă să le schimbe (fiind convinsă, în mod greşit, că ar fi peiorative).
Dar, aşa cum spuneţi, în fiecare limbă se folosesc denumirile intrate în tradiţia limbii respective şi nici o altă etnie nu încearcă să IMPUNĂ schimbarea acestor denumiri, chiar dacă ele diferă de denumirea e care o foloseşte în limba proprie.
Mai concret: nimeni nu impune rromilor cum să se numească în limba rromanes. Atunci, nici rromii să nu încerce a impune schimbarea denumirilor de gitanes,tsiganes, ţigani, zingari, zigeuner existente în tradiţiile altor limbi. Nici românii nu cer să nu mai fie numiţi "gadji" în limba rromanes.
Vorba este că rezultatul acestei tevaturi cu denumirea de rromi are ca efect separarea (artificială) a rromilor din România şi Bulgaria de cei din celelalte ţări europene şi categorisirea lor într-un mod mascat în categorii diferite, în ţările din spaţiul Schengen.
Se pare că e mai greu de înţeles pentru unii, dar dacă vă gândiţi puţin veţi vedea că aşa este.

Anonim spunea...

Pentru Florin:

Nu am spus ca sunt de acord cu acest articol,ci am spus ca nu decide nimeni in locul altor natiuni sau minoritati numele cu care acestia doresc sa se identifice/sau se fie identificati,pentru ca este imoral,
discriminatoriu,NEACADEMIC,neconstitutional si nedemocratic.


Argumentul dvs: '' Dar, aşa cum spuneţi, în fiecare limbă se folosesc denumirile intrate în tradiţia limbii respective şi nici o altă etnie nu încearcă să IMPUNĂ schimbarea acestor denumiri, chiar dacă ele diferă de denumirea e care o foloseşte în limba proprie'' este unul injust,pentru ca denumirile unor natiuni sau minoritati sunt de multe ori rezultatul unui accident istoric,
al unui anumit context politic si nu este dat imuabil. Din aceleasi considerente,alte natiuni sau minoritati(romii,maghiarii,afro-americanii,coreenii,japonezii,romanii etc) si-au schimbat denumirile,pentru ca denumirile sunt de multe ori rezultatul unui accident istoric,al unui anumit context politic. Din acest motiv ''waenii'' se numesc in ziua de astazi ''nipponi'': koguryenii
''coreeni'' : maghiarii ''secui''
si '' ceangai'': t***** ''romi'':
valahii '' romani'' : j****** ''evrei'' etc.

Daca natiunea sau minoritatea decide ca denumirea este una peiorativa (din cauza stereotipurilor si prejudecatilor),academiile specializate intervin pentru a evita discriminarea si situatiile neplacute.

Florin spunea...

Stimate "Anonim",
Faci multe confuzii.
1. Nu cred că dumneata foloseşti denumirea "nippon" sau mai exact "nihon-jin" când vorbeşti despre japonezi. Nici "suomalainen" când vorbeşti despre finlandezi, nici "zhōngguó" când vorbeşti despre chinezi.Pur şi simplu foloseşti cuvintele din limba română (japonezi, finlandezi, chinezi etc), fără ca acele popoare să spună că trebuie să ne schimbăm cuvintele din limba proprie fiindcă...nu ar fi corecte! Ei, în schimb, în limbile lor, se autodenumesc cum vor. Îşi pot de asemenea schimba denumirea dacă vor. La fel şi etnia cu origini indiene îşi poate schimba denumirea (dacă vrea) ÎN LIMBA PROPRIE, dar nu e normal să încerce a schimba cuvintele din alte limbi.
2. Secuii şi ceangăii sunt altceva decât maghiari, nu s-a înlocuit denumirea de maghiar cu cea de secui! Ambele denumiri au coexistat, coexistă şi desemnează populaţii diferite.
3.Zingari, gitanos,tsiganes,zigeuner,tziganes din vestul Europei nu consideră că numele lor ar fi de ocară, ci dimpotrivă, sunt mândri să se numească aşa. Doar la noi minoritatea cu acelaşi nume a fost păcălită că poartă un nume de ocară (total neadevărat-vezi opereta "Voievodul ţiganilor", vezi "Ţiganiada" de Ion Budai Deleanu, vezi "muşchiul ţigănesc" ce e o delicatesă culinară, etc).
De ce asta? Pentru ca minoritatea cu pricina să fie diferenţiată de cei din Vest şi abia în acest fel să fie discriminată! Mă mir că nu vă daţi seama. Pentru cei din Schengen, acum e simplu: e rrom=e expulzabil. Se subânţelege.
Dar, vorba ceea, "fiecare pasăre pe limba ei piere" . Mai gândiţi-vă.

Anonim spunea...




Corect. Folosim termenii din limba romana ( asa cum majoritarea popoarelor civilizate utilizeaza termenii pentru identificare natiunilor si minoritatilor provenite din graiurile altor popoare - asa cum se recomanda ele:romi,tigani,maghiari,secui,ceangai,romani etc).

Ceea ce nu ati inteles dvs: nu avem dreptul '' moral'' de a utiliza un termen de a identifica o natiune sau minoritate impotriva vointei ei,pentru ca este nepoliticos si imoral.

Indiferent de argumentele istorice sau academice pe care le vom invoca,nu putem sa utlizam un termen de identificare a unei natiuni sau minoiritati impotriva vointei ei,pentru ca este ca si cum te-ai recomanda cu numele vasile,iar interlocutorul sa spuna ca pe tine nu te cheama vasile, pentru ca el vrea sa ti sa spuna ionel! Este nepoliticos si imoral.

Totul tine de moralitate,bun simt,
respect, educatie etc.

Cat despre nipponi,maghiari sau romi,daca mi s-ar atrage atentia
ca este gresit sa spun nipponi in loc de nihon -jin,i-as ruga sa-mi spuna cu ce termen doresc sa fie identificati. Nu fac fractura de mandibula daca pronunt '' nippon''
sau '' nihon-jin'' ( asa cum nu fac fractura de mandibula cand
pronunt denumirile provenite din graiul altora: rom,tigan,zigeuner,
zingari,gipsy,ciganiok,gitan,
hitan,maghiar,ceangau,secui,sas,
deutsc,neamt,german,roman,italian,
francez,polonez,chinez ( asa cum se recomanda ei). Daca ixulica imi spune ca el doreste sa i sa spuna
vasilica,ma conformez si ii respect dorinta. Refuzandu-i dreptul la identitate ,care este consfintit in Constitutie,nu fac altceva decat sa-i ingradesc dreptul la identitate. Asta se numeste '' discriminare''. Nu vrea sa fiu perceput ca fiind un om de rea credinta sau sovin,
stimabil/a domn sau don'soara.

Cat despre sinti,este o denumire regionala. Nu degeaba le spuneau nazistii '' sinti'' und '' roma'',
pentru ca sinti sunt locuitorii
Pakistanului. Sinh este una din cele patru provincii din Pakistan.

Chiar daca sinti sunt din Pakistan,sa nu uitam ca originea lor de baza este indica. Pe teritoriul Pakistanului a inflorit civilizatia Indusului in mileniu III I. Hr. Indiferent ca se denumesc regional sinti,manoushe,
kale,sau romi,originea lor de baza este indica ( indiana). Toti graiesc acelasi grai ( romani).

Elitele romilor,nu vor sa scoata din uz un cuvant istoric,ci ei propun pe cale amiabila sa utilizam denumirea cu care ei se recomanda: romi! Institutiile academice recomanda utilizarea teremenului oficial '' rom''.

Ca fapt divers in legatura cu asa-zisul cuvant provenit din limba romana: imaginati-va cum ar fi daca parlamentarii romi ar utiliza prin Senat,Presa sau TV,cuvintele provenite din graiurile lor pentru a relationa cu majoritari: ''laco
dives,gajiilor!'' ( buna ziua,romanilor). Nepoliticos,nu?
Desigur,da! Majoritatea ar percepe termenul '' gajiu'' desemneaza in graiul romilor natia romaneasca.
Fals. Sensul corect al cuvantului
'' gajiu'' este '' strain'' (asa cum japonezii utilizeaza termenul ''gaijin'' pentru a-i desemna pe non-japonezi.

Anonim spunea...

Cu tot respectul pentru dvs,dar nu decid germanii,francezii,sau
romanii daca termenul de tigan este un cuvant peiorativ,ci decid romii si institutiile specializate ( asa cum elitele pasoptiste si romanii majoritari au decis in actul de la 5 mai 1848 sa fie numiti cu adevaratul lor nume). Aceeasi marie,cu palarie ca si in cazul elitelor rome!

Din toate punctele de vedere ( mai putin istoric: romii,ca si restul minoritatilor nationale,au dreptul la identitate). Sunt sigur ca dvs stiti mai bine decat mine ca statul roman recunoaste si garanteaza persoanelor apartinand minoritatilor nationale dreptul la identitate. Exceptia o fac tarile sovine.

Repet: din punctul meu de vedere acest fapt tine de ''moralitate''.

Ca fapt divers: exista multe persoane care se recomanda cu numele intreg,vasile ion,dar ca el prefera sa i sa spuna ion.
Ce este de facut in aceasta situatie? Il strigam asa cum doreste el,sau il strigam (impotriva vointei lui,vasile)?
Aceeasi marie,cu palarie ca si in
cazul etnicilor care se recomanda
romi,nu tigani! Cei care vor sa fie numiti tigani,sa li se respecte decizia: sa-i denumim cum doresc ei.


Nu are rost sa aducem aminte despre Tiganiada lui Budai-Deleanu
sau despre voievodul tiganilor,
pentru ca si altii pot sa aminteasca despre cartea '' Mica
Valahie'' sau despre voievodul valahilor Radu I. Nu are nici o relevanta !

Stiu ce vorbesc,pentru ca am fost martori la un eveniment neplacut intre un cetatean roman de etnie roma si un roman ,in care acesta spunea ca a cumparat zarzavatul de la o tiganca. Sotul fetei s-a dus la acesta si i-a spus ca sotia lui nu este tiganca,ci este roma. Acesta nu a mai reactionat,ci a ramas mut.

Bineinteles,cumparatorul nu avea nici cea mai mica intentie de a perora,ci a fost intrebat de unde a cumparat zarzavatul. El a utilizat cuvantul tiganca pentru a indica si desemna persoana de etnie de la care a cumparat.

A fost o situatie jenanta.

Anonim spunea...

CentroiwoodcutIata ca acum se spune in Vestul Europei ca " rom" a devenit sinonim cu infractor!
(Inutil sa-mi raspundeti ca nu toti din aceasta etnie sunt raufacatori, stim asta, insa e vorba despre perceptia generala si despre asociatia temenului "rom" cu infractori).
Observam cain schimb termenul de "tsiganes" sau " bohemien" nu sunt asociate cu infractorii. Nu dovedeste asta segregarea celor din Est de cei din Vest, prin intermediul acestor denumiri? Eu zic ca da!

Radu Grecu spunea...

"Anonim" incurca puternic lucrurile si o tine una pe-a lui fara a incerca sa inteleaga argumentele altora.
Pe de o parte spune ca UE nu poate decide cum sa se numeasca o etnie, pe de alta parte spune ca UE a stabilit sa se foloseasca denumirea " romi". Dar ignora aceeasi recomandare a UE ca celor din vestul Europei, dar si din Rusia sau Ungaria sa li se spuna in continuare tigani - sau in variantele din limbile respective (gitani, gitanos, tsiganes, zingari zigeuner). Tot " Anonim" pretinde ca "tigan" ar insemna sclav in romaneste. Desigur ca nu e adevarat, pentru ca, asa cum vedem bine, denumirea de "tigan" cu variantele amintite exista si in Rusia, Grecia, Ungaria, Germania, Italia, Spania, Portufalia , Franta si alte tari. Doar nu au preluat toate aceste tari denumirea din limba romana!
Faptul ca tiganii nomazi fusesera " legati de glie" in Evul Mediu nu inseamna ca "tigan" inseamna " sclav" ci doar ca tiganii au fost la un moment dat legati de mosii, (iar in alta epora istorica au fost eliberati). Iar provenienta din termenul "athiganoi", care inseamna " de neatins" (pentru ca faceau vraji) arata ca ulterior, prin modificare in "thiganoi" ("tsiganos")s-a ajuns la o formula pozitiva, care inseamna "de atins", " curat", deci nimic peiorativ.
Insa ce sa inteleaga " anonimul" nostru, si altii ca el! Ei au idei putine, dar fixe!