sâmbătă, 4 ianuarie 2014

Mihai I nu e casatorit legal ?

Căsătoria lui Mihai I contestată în instanţă




Ştirea e ceva mai veche (din octombrie 2013), dar eu am citit-o abia acuma şi am rămas pur şi simplu stupefiată!
Domnul care spune că ar fi fiul legitim al lui Mihai I, Dieter Steinzeleit, afirmă că fostul suveran era căsătorit legal cu mama lui în anul 1948 şi că nu s-ar fi putut căsători cu altă persoană, în mod legal.
Dovada prezentată ar fi o copie a unui raport al poliţiei secrete din acel timp.


(Autenticitatea documentului a fost contestată de avocatul lui Mihai I). Dl Stenzeleit explică extrema discreţie cu care s-ar fi făcut căsătoria părinţilor săi prin faptul că mama sa era gravidă în luna a şaptea , ceea ce ar fi reprezentat un scandal pentru familia regală britanică, din care făcea parte Nerissa. 
În schimb, avocatul din Grecia angajat de dl. Steinzeleit a verificat în arhivele greceşti  dacă se găseşte înregistrarea căsătoriei dintre fostul rege Mihai şi Ana de Bourbon Parma şi nu a găsit nici un act civil înregistrat la Biroul de stare civilă din Atena în decursul anului 1948.
Tot din presă am aflat că Mihai I susţine că deţine o copie simplă a certificatului de căsătorie de la Arhiepiscopia Atena, dar nu are şi actul original, pe baza căruia Biroul de stare civilă din Grecia să-i poată elibera acum un certificat de căsătorie. 

Ştirea că Mihai I nu ar fi căsătorit legal cu Ana de Burbon Parma mi se pare abracadabrantă şi sper să nu se adeverească până la urmă, adică Mihai I să poată dovedi în faţa instanţei din Atena, aşa cum a declarat că o va face, faptul că e căsătorit legal cu mama fiicelor sale.

Probabil că ar fi mai simplu să accepte un test de paternitate care să infirme rudenia de sânge dintre el şi dl. Steinzeleit - acuma genetica e la îndemâna tuturor şi nu presupune nici un deranj prea mare, testul se poate face şi cu puţină salivă sau cu un fir de păr, nu neapărat din sânge. 
Ar fi o procedură extrem de simplă şi care ar termina dilemele legate de această poveste.

Dieter Stanzeleit afirmă că s-a născut în 1939 la Sinaia şi deţine o copie a certificatului de botez pe care sunt trecuţi ca părinţi Mihai de Alba Iulia şi Nerissa Lyon , al cărei nume complet era Nerissa Jane Bowes -Lyon. Nerissa era fiica lui John Herbert Bowles-Lyon, unchiul actualei regine a Marii Britanii. Dl Stenzeleit explică extrema discreţie cu care s-ar fi făcut căsătoria părinţilor săi prin faptul că mama sa era gravidă în luna a şaptea la data căsătoriei, ceea ce ar fi reprezentat un scandal pentru familia regală britanică, din care făcea parte Nerissa. El mai spune că şi-ar fi amintit pe când era sub hipnoză că mama lui ar fi fost ucisă de trupele germane SS după 23 august 1944, şi că i s-a povestit că  el a fost luat în grijă de Irmgard Steunzeleit, al cărei fiu murise şi substituit acestuia pentru a fi protejat în faţa autorităţilor germane.
O poveste demnă de un roman şi care merită să fie elucidată.
Pe de altă parte însă, avocatul lui Mihai I spune că are dovezi din care rezultă că Nerissa Jane Bowes -Lyon şi verişoarele sale au fost atinse de grave boli psihice şi au fost internate în spitale psihiatrice din Marea Britanie în perioada în care se presupunea că Nerissa ar fi fost în România.
Acuma...mă gândesc şi eu, aşa, ca omul...dacă Nerissa a fost ucisă în 1944, Mihai I ar fi putut să se (re)căsătorească în 1948, nu? Dar, dacă ea a trăit de fapt în Anglia până în 1986, cum spune avocatul lui Mihai I, rămâne de dovedit faptul că ea nu a părăsit Angla în 1939.  O eventuală boală psihică a miresei ar fi fost un alt motiv pentru o căsătorie extrem de discretă. Şi ar fi împiedicat - pe de altă parte - atât divorţul, cât şi recăsătorirea legală a soţului.

Parcă e un roman de Charlotte Brontë.
Lipsa unui test ADN pare să alimenteze variante romantice reale sau fantastice.
Oricum, de semănat, seamănă! (asta nu e o dovadă, desigur).



4 comentarii:

Zizi spunea...

Asta chiar ar fi culmea, ca fetele sa fie nascute in afara casatoriei!
Iar faptul ca se refuza testul ADN dovedeste ca probabil neamtul are dreptate! Pentru ca altfel n-ar fi mare lucru sa dea o proba de saliva si sa termine cu toate procesele.
Cand a fost vorba de numele Hohenzollern, a spus ca renunta la el "ca sa termine seria de procese" pe care i le intentase Casa de Hohenzollern pentru ca nu doar ca el purta fara drept acest nume, dar il mai impopotonase si pe Radu Duda cu el fara nici o noima. Dar acuma pare ca vrea sa taraganeze, sa spuna pe urma ca nu se simte bine si poate ramane moarta....

Zizi spunea...

Da, seamana leit, doar ca D Steinzeleit e mai zambitor.

Denisa spunea...

O viata intreaga a vrut sa aiba un baiat si acuma cand il are nu vrea sa-l recunoasca!

Paul spunea...

Daca Mihai I isi pune problema sa dobandeasca ACUM un certificat de casatorie de la autoritatile civile din Atena, e clar ca nu a existat o casatorie civila in 1948.
O fi fost vreum prelat care sa fi facut vreo slujba, dar care - din cate stiu- nu e valabila fara o casatorie civila!
De altfel si punerea pe tron a doua oara a lui Mihai I a fost facuta tot ca un fel de bulibaseala organizata de Antonescu, pentru ca nu s-a depus un juramant pe Constitutie si nici nu a fost o decizie a Parlamentului, ci s-a facut doar o slujba la Patriarhie si gata treaba! Ion Antonescu l-a pus pe tron, iar Mihai cand s-a vazut rege l-a omorat!