luni, 6 ianuarie 2014

Cainii isi fac nevoile dupa busola

Câinii se opresc pe direcţia nord-sud




Cercetătorii de la Universitatea din Duisburg-Essen şi de la Universitatea de studii agricole din Praga  au stabilit că prietenii noştri  canini au tendinţa să se aşeze pe direcţia nord-sud pentru aşi face nevoile, mai ales pentru a defeca. (Se precizează că ei fac asta doar atunci când câmpul magnetic terestru este stabil).
Cercetătorii au dotat cu busole un mare număr de câini şi i-au rugat pe proprietarii lor să observe comportamentul animalelor când îşi fac nevoile.
Studiul a demonstrat că exemplarele canine, indiferent de specie, au pe lângă  simţul mirosului şi cel al auzului foarte fine, şi capacitatea de a percepe câmpul magnetic terestru, ceea ce explică performanţele ieşite din comun ale unor câini care s-au întors acasă de la sute de kilometri distanţă, uneori după ce fuseseră transportaţi cu vehicule.
În 2008, acestă echipă de cercetători descoperise privind imagini pe Google Earth că vitele au tendinţa de a paşte şi de a se culca pe direcţia nord-sud.
probabil că animalele se simt mai bine dacă sunt orientate astfel faţă de liniile de forţă le câmpului magnetic terestru.

Se recomandă să orientăm patul cu capul spre nord

Şi în cazul nostru, al oamenilor, câmpul magnetic al Pământul are importanţă, deşi nu îl percepem .
Se recomandă de pildă să amplasam patul (dacă putem) pe direcţia nord-sud şi să dormim cu capul spre nord, pentru a ne odihni în mod optim.


4 comentarii:

Martin spunea...

Cand urineaza trebuie sa tina cont si de pozitia gardului :-))

Cornel spunea...

Da, e bine sa observam animalele, pentru ca ele simt mai bine influienta mediului. Noi ne-am pierdut obiceiul de a fi atenti la mediu si de asta nu mai simtim cum ne influienteaza mediul. Ne dam seama ca nu dormim bine, dar nu stim de ce. Nu stim ca trebuie sa dormim cu capul spre nord.

Marc spunea...

Da, e bun sfatul cu patul orientat spre nord!

Florea spunea...

Cainii simt multe lucruri- ei depisteaza si cancerul sau tuberculoza, iar daca sunt dresati sa ne indice si noua, oamenilor ceea ce au simtit ne pot ajuta si cu asta.
Ei isi dau seama si de proprietatile curative ale unor plante si apeleaza la ele cand sunt bolnavi (daca, bineinteles, pot sa umble liberi ca sa caute astfel de plante)