duminică, 10 noiembrie 2013

Cutremure induse de gaze de sist în SUA

Cutremure produse de om  în SUA




Din Ianuarie 2009, mai mult de 200 de cutremure cu magnitudini peste 3,0R au zgâlţâit partea centrală a statului Oklahoma din SUA, marcând o creştere semnificativă a frecvenţei acestor evenimente seismice, comparativ cu perioadele anterioare.
US Geological Survey şi Oklahoma Geological Survey efectuează cercetări pentru cuantificarea schimbărilor în indicele de cutremure din zona Oklahoma City, evaluând implicaţiile acestei creşteri de activitate seismică şi pericolul unui cutremur major, precum şi pentru a evalua legăturile posibile între aceste cutremure şi eliminarea apelor uzate legate de extragerea de petrol şi de gaze din regiune.
Studiile au arătat că dacă înainte de 1989 se înregistra o medie de 1-3 cutremure cu magnitudinea peste 3 R ,pe an, după 2009 media a devenit de circa 40 de cutremure pe an, între 2009 şi jumătatea anului 2013.
Seria de cutremure a culminat cu cel mai mare cutremur înregistrat vreodată în această zonă, cu magnitudinea de 5,6 pe scara Richter, survenit pe 5 noiembrie 2011. Acest cutremur a deteriorat mai multe clădiri şi sala istorică benedictină a Universităţii St. Gregory din Shawnee, lângă oraşul Oklahoma .

Analiza a arătat că un factor important ce contribuie la creşterea activităţii seismice ar fi evacuarea apelor uzate - un fenomen cunoscut sub denumirea de activitae seismică provocată (artificială).
Acest fenomen este considerat de foarte mulţi oameni de ştiinţă ca fiind dovedit în ultimii ani în statele americane Arkansas, Oklahoma şi Colorado.
Numărul cumulat de cutremure cu magnitudinea peste 3 R,
în centrul şi în estul SUA, între 1967 şi 2012.
Linia punctată arată media pe termen lung a seismelor.
Se observă creşterea accentuată a numărului de cutremure 
după 2009
Cutremurele induse(provocate) de om sunt bănuite 
a fi responsabile de această creştere

Ce sunt apele uzate?

Apa sărată sau poluată cu produse chimice trebuie să fie eliminată , pentru a nu contamina sursele de apă dulce. E mai ieftin să se injecteze aceste ape la mare adâncime, sub straturile de apă potabilă.
Apele uzate pot proveni dintr-o varietate de procese legate de producerea de energie.
De exemplu, apa este în general prezentă în formaţiunile de roci ce conţin petrol sau gaze şi deci este un produs secundar în producţia de petrol şi de gaze. Apele uzate pot proveni de asemenea şi din circulaţia de retur în timpul operaţiunilor de fracturare hidraulică ce implică injectarea de apă sub presiune în formaţiunile de roci pentru a stimula eliberarea petrolului şi gazului metan şi extragerea lor prin puţurile de producţie.
Când reinjectarea în sol a apelor uzate are loc în apropierea unei falii, şi dacă condiţiile subterane sunt favorizante, se pot produce cutremure, a arătat cercetătorul Ellsworth, de la USGS.

Un comentariu:

Marmurescu spunea...

Din fericire pentru americani, la ei nu este o zona cu pericol seismic decat in California. Si acolo au grija sa nu exploateze gaze.
Fiindca pericolul mare este sa se intensifice seismicitatea intr-o zona care DEJA are un mare risc seismic, asa cum e la noi in Vrancea.