marți, 19 noiembrie 2013

Cineva vrea să cumpere România la solduri

O ţară din Orientul Mijlociu, interesată să cumpere 2 milioane de hectare de teren agricol în România

2 000 000 ha = 20 000,00 km2


Am aflat de la tv că o „ţară mică din orientul Mijlociu” a solicitat prin ambasada sa să cumpere la noi în ţară 2 milioane de hectare de teren agricol, „grupat”.
Probabil că cei din ţara respectivă se informaseră şi ţinteau deja o anumită zonă de la noi, unde să fie mult teren agricol şi populaţie săracă, ce să poată fi convinsă să vândă la preţ scăzut pămîntul agricol.
Oare, unde or fi pus ochii cei din Orientul Mijlociu?
În Bărăgan - nu, pentru că Bărăganul e deja vândut la diverşi cetăţeni străini.
Atunci, o zonă săracă şi cu mult treren agricol ar fi Moldova.
Acuma, cu „regionalizarea”,  probabil că se vizează una dintre aceste bucăţi din România.
Să vedem cam cât teren agricol este în „regiunea de nord-est”

La 31 dec 2011
Judeţ
Suprafaţa
[km²]
Supr.agricolă în regiunea NE
[ha]
Bacău
6.621
320 000
Botoșani
4.986
392 769
Iași
5.476
380 085
Neamț
5.896
280 971
Suceava
8.553
347 862
Vaslui
5.318
401 031
TOTAL
36 850
2 122 735


S-ar potrivi, nu? Toată suprafaţa agricolă din cele şase judeţe din proaspăta „regiune de nord-est” ar fi chiar cât ar vrea să cumpere micul stat din Orientul Mijlociu.
Populaţie săracă şi blajină. Principala ocupaţie? Agricultura. Numai buni să fie argaţi la noii boieri. 
Şi cine ar deţine pământul agricol ar deţine şi puterea în regiunea nou formată  din cele şase judeţe. Deci s-ar obíne nu numai terenul agricol, ci regiunea respectivă cu totul. 
Iar puterea regională ar fi descentralizată, cu atribuţii de autonomie (nu ştim încă exact cât de întinse). S-ar putea impune cultura proprie în şcoli, limba etc.
Clima ar fi bună, nu ca în zonele deşertice din Arabia...
Până să se dezmeticească românii din buimăceala regionalizării, până să se lămurească ce şi cum, noii proprietari s-ar fi instalat temeinic, „cu căţel, cu purcel”.
Că doar vor vrea să se instaleze pe pământul cumpărat, nu?

O ţară mică din Orientul Mijlociu are o suprafaţă comparabilă cu această regiune a României . 
De pildă Israelul are suprafaţa de 20 770 km2, deci sub două treimi din cât ar obţine aici. Şi au peste opt milioane de locuitori, dintre care 2 milioane arabi.  La noi, n-ar fi pe zona asta decât vreo 3,7 milioane de locuitori.  Adică doar ceva mai mulţi decât arabii din Israel.
Iar israelienii au experienţă în cumpărarea pământului. După înfiinţarea statului Israel, pământurile de acolo erau în proprietatea palestinienilor. Au vândut pământul bucată cu bucată, pe preţ mic, ceva mai mult decât „preţul zonei” de până atunci, iar când şi-au dat seama că rămân fără pământ era târziu. 
Sau Emiratele Arabe:  au o suprafaţă de 83 600 km2, formată din deşert. Şi 8,2 milioane de locuitori. Dintre care, 7, 3 milioane sunt imigranţi din India, Pakistan sau Maldive, veniţi la muncă. Deci s-ar descurca şi cu încă 3,2 milioane de români , să-i pună la muncă.
 Arabii au bani, dar petrolul se va termina în 50 de ani. Şi oamenii cu mintea la ei se gândesc şi la viitor, nu numai la prezent. Prin urmare, înainte de terminarea petrolului ar trebui să găsească alte surse de venit, o dezvoltare sustenabilă. Încearcă asta cu turismul, dar rămâne de văzut dacă are viitor turismul din mijlocul deşertului, într-un climat neprielnic.
Cu cât jind se uită ei, probabil, la o ţară fără furtuni de nisip şi fără călduri extreme, o ţară cu climat temperat care încă mai are păduri (chiar dacă nu pentru multă vreme), o ţară în care plouă şi în care pământul e roditor!

Exemplele pot continua.

Se aude că sunt foarte interesaţi cei din China. Ei au mulţi bani, multă populaţie, dar puţin teren agricol. Şi de asemenea li se pun bariere economice la intrarea produselor lor în UE . Dar, dacă ar avea terenuri în UE? La fix, nu? 

Nu întâmplător probabil tocmai acum s-a renunţat în China la obligaţia familiilor de a avea un singur copil (sau maxim doi, în cazul în care primul ar fi fost o fetiţă - dat fiind că fiecare chinez îşi doreşte un băiat, de asta numărul băieţilor e semnificativ mai mare decât al fetelor, în China). Legea cu pricina urmărea să limiteze numărul naşterilor pentru că, oricum, în urma îmbunătăţirii condiţiilor de trai populaţia Chinei a cunoscut o creştere vertiginoasă iar terenurile din China sunt în mare parte aride .

Acum, însă, s-a "dat liber" la naşteri. Înseamnă că au ajuns la concluzia că se pot extinde pe alte teritorii. Dacă ar cumpăra tot terenul agricol de la noi, ar fi o mare lovitură pentru ei, nu? 
Un stat chinezesc în UE! 
Mai ales că la noi totul se vinde ieftin.

 Curat Black Friday!


Vorba este: vor românii să-şi vândă pământul strămoşesc ?

---------------------------------------------------------------------------------- update 2.01.2014
S-a publicat pe "Finanţiştii" cam care este preţul terenurilor agricole de la noi, pe regiuni şi care este suprafaţa de teren agricol pe regiune.

Observăm că cea mai ieftină regiune este cea de nord-est (Moldova). (Am adăugat şi preţurile totale).
Dacă pentru noi 3,6 miliarde este o sumă enormă, pentru un stat sau pentru o societate economică puternică, sau chiar pentru un bogătaş din străinătate e nimica toată. Bill Gates de pildă are circa 67miliarde $ (48,6 miliarde €) , adică ar putea cumpăra uşor tot terenul agricol din România cu jumătate din banii pe care îi are.
În schimb, dacă România şi-ar vinde tot terenul agricol, (presupunând că l-ar mai avea, pentru că el este deja vândut în  mare parte), cu banii obţinuţi - la aceste preţuri - nu ar putea plăti decât o parte din datoria publică a statului, care este de 37,9 miliarde €. Datoria externă a României era în 2011 de 136,1 miliarde $! 

Pentru o ţară, o astfel de sumă nu e mare. Israelul a avut în 2011 un PIB de  242,9 miliarde $, adică 176,2 miliarde €. Ar putea cumpăra tot terenul din România cu 6% din produsul intern brut pe un an.
Iar 3,6 miliarde € nu ar reprezenta decât 0,02 din produsul lor intern brut pe an. Adică mult, mult mai puţin decât cheltuiesc pe înarmare pentru a se apăra de arabi. 
Totul este ca legislaţia de la noi să le permită autonomie cât mai mare, să poată decide ce să facă pe terenurile respective. Dar la noi, unde e "sat fără câini"....
Ca să nu mai vorbim de China, care a avut în 2013 un PIB de 8939 miliarde $  ! 

Puteţi găsi pe internet articolul publicat de un francez: "România, ţara vândută la solduri"

Dar, pentru noi, scump sau ieftin, pământul nostru este NEPREŢUIT! Este TOT CE AVEM!
Dacă cineva stă pe o plută, în mijlocul mării, nu contează ce preţ are lemnul din care e făcută pluta. Pluta aceea este diferenţa dintre viaţă şi moarte. Este inestimabilă.



4 comentarii:

Stefan spunea...

Si Alaska a fost vanduta de un tar , iar acuma rusii cred ca regreta amarnic. Totusi, ei isi permit sa piarda o portiune din teritoriu, avand cel mai mare teritoriu din lume. Noi nu suntem in situatia asta. Deja o parte importanta din pamanturile noastre au fost vandute. Bogatiile subsolului nostru au fostfacute cadou strainilor. Toata industria noastra, dimpreuna cu bancile, Romtelecom si ce s-a mai privatizat au fost date pentru mai putin de 4 miliarde de dolari- dupa cum a spus V. Ponta.
Si ne mai miram ca o ducem rau?
O s-o ducem si mai rau cand o sa fim straini pe pamantul nostru!

Vasile spunea...

Intereseaza pe cineva ca:
"La nivel european a fost implementat sistemul REACH (Registration, Evaluation,
Authorisation of Chemicals) ca sistem de reglementare unic şi coerent atât pentru substanţele existente pe piaţă înainte de 1981, cât şi pentru cele noi (introduse pe piaţa Uniunii Europene după 1981).
REACH se bazează pe ideea ca industria trebuie să se asigure că chimicalele pe care le produce şi le plasează pe piaţa UE nu trebuie să afecteze sănatatea umană sau mediul. Regulamentul stabileşte dispoziţii referitoare la substanţe şi amestecuri care se aplică producerii, introducerii pe piaţă sau utilizării unor asemenea substanţe ca atare sau în compoziţia amestecurilor sau a articolelor, precum şi introducerii pe piaţă a amestecurilor.
Producătorii, importatorii şi utilizatorii din aval trebuie să se asigure că produc,
introduc pe piaţă sau utilizează substanţe care nu au efecte negative asupra sănătăţii umane sau mediului." ???

Anonim spunea...

Mda, am citit stirea pe net. Pai doua chestii m-au pus pe ganduri.
1) "ambasada" a sunat sa cumpere aceasta suprafata? De cand cumpara ambasadele terenuri agricole, si de cand terenuri agricole, mari cat o tara? Nu e un teren pt construirea unei cladiri.
2) cele mai mici tari din orientul mijlociu, care sunt cam de 10 ori mai mici decat 200 000 hectare, ar fii aproximativ, Israel, Liban, Barhain, si Kuwait.

Romanilor, treziti-va din complexele de inferioritate, Romania este o tara superba, cu o clima minunata, unde hrana creste si populatia e mica, si in descrestere. 7 miliarde de oameni pe glob dintre care vreo 6 o duc foarte rau. Resursele planetei dispar. Sigur Romania este ochita de multi "ochi".

Anonim spunea...

Da, ambasadele pot cumpara in nume propriu sau (cel mai adesea) pot intermedia tranzactii in numele statului pe care-l reprezinta sau in numele unor oameni de afaceri din acea tara.
La noi pamantul se vinde ieftin, exista misiti care cumpara parcelele mici de la tarani si le grupeaza pentru a face mosii intinse care se vand cu toptanul , asa s-a vandut deja Baraganul si românii nu s-au nelinistit de loc.
Dimpotriva, ii invita mereu pe "investitori" sa cumpere orice doresc de aici.