duminică, 17 noiembrie 2013

Aburirea cu gaz de şist

Fracturarea devine masaj




Bătălia gazelor de şist a trecut acum la schimbarea de cuvinte şi de imagini
Partizanii gazului de şist încearcă să ocolească legislaţia anti-fracturare hidraulică prin schimbarea termenilor folosiţi.
Dacă la noi companiile spun că nu caută gaz de şist, ci doar "hidrocarburi", sau "gaz metan", mizând pe ignoranţa auditoriului,  în alte ţări, unde termenul de fracturare hidraulică este deja prohibit, se încearcă un alt truc: folosirea altei terminologii pentru aceeaşi tehnologie.
Pentru a se crea impresia unei alte tehnologii, presupusă mai puţin periculoasă.
Dat fiind că în ţări ca Franţa, de pildă, dat fiind că fracturarea hidraulică a fost interzisă prin legea de pe 13 iulie 2011, în SUA se vorbeşte acum despre "masarea "rocii. Alţi purtători de cuvânt din industria petrolului vorbesc despre "stimularea" rocii. A fost introdus şi termenul "brumisation" ("aburire"), pulverizare....
Universul brutal al poluării subsolului ar căpăta imaginea edulcorată a kinesiterapiei şi talasoterapiei aplicate solului şi subsolului.
În acelaşi mod în care termenul de concediere colectivă a fost înlocuit cu  "restructurare" , falimentarea întreprinderilor cu "reforma".
Faptele rămân însă aceleaşi.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Schimba denumirile ca sa ocoleasca legislatia. Dar la noi, oricum nu exista legislatie pentru gazele de sist. Singura lege "a petrolului" defineste doar hidrocarbusile extrase prin mijloace conventionale. Deci fracturarea hidraulica se face strict in afara legii.