miercuri, 25 septembrie 2013

Tarta cu prune

Prăjituri simple cu prune

·         

Porţii : 4 persoane
·         Timp : Preparare : 30min / Coacere : 60min
·         Dificultate : Foarte uşor
·         Calorii : 490 de persoană

Ingrediente

·         200 g de prune cărora li se scot uşor sâmburii
·         125 g de unt
·         100 g de zahar (de preferinţă nerafinat)
·         60 g de făină
·         1 ou (albuş)
·         60 g de zahăr pudră

Preparare

Scoateţi din timp din frigider 75 g de unt, ca să se înmoaie la temperatura camerei. Spălaţi prunele, tăiaţi-le în două şi scoateţi sâmburii.
Încălziţi cuptorul la 170°C (termostat 5/6).
Frecaţi untul până ce devine cremos. Adăugaţi făina şi zahărul, amestecaţi totul
Separaţi albuşul oului de gălbenuş. Bateţi albuşul foarte bine şi incorporaţi-l uşor în preparat.
Ungeţi cu unt o formă de tartă cu diametrul de 26 cm şi turnaţi aluatul.
Pe deasupra, aranjaţi prunele una lângă alta, cu coaja în jos. Pudraţi cu zahăr pudră.
Daţi tarta la cuptor pentru circa 45 de minute, apoi stropiţi suprafaţa tartei cu un amestec de zahăr(50 g) şi de unt topit (50 g).
Puneţi din nou la cuptor pentru 15 minute.


Tartă cu aluat fraged

·         Ingrediente (pentru 8 persoane) :                   

Aluat fraged :
-    - 250 g de făină
-     -125 g de unt
-     -1 ou
-     -1 lingură de zahăr pudră
-     - sare

Garnitură :
-    - 1,2 kg de prune brumării
-     - 1 linguriţă de scorţişoară
-     - 3 - 4 biscuiţi uscaţi (cum ar fi petits-beurre).

Preparare:

1. Prepararea aluatului fraged.
Se amestecă făina cernută cu oul, un praf de sare şi cu zahărul. Se adaugă untul rece tăiat în cubuleţe. Se frământă totul cu vârful degetelor. Se adaugă apă rece (cam un pahar), până se obţine o consistenţă păstoasă. Se lasă la odihnă în frigider cam două ore.

2. Prepararea  prunelor.
Prunele se spală, se taie în sferturi şi se scot sâmburii.
Se întinde aluatul şi se pune într-o formă de tartă unsă cu unt sau căptuşită cu hârtie de copt.  Se înţeapă fundul cu o furculiţă.   

      Se fărâmiţează biscuiţii şi se presară pe fundul tartei (ca să absoarbă zeama fructelor).
      Se aranjează prunele unele lângă altele, începând din mijloc.
      3. Coacerea
      Se pune tarta în cuptorul preîncălzit la 190° (termostat 5/6). timp de  30-40 min.

      Se amestecă zahărul cu scorţişoara. La scoaterea din cuptor, se pudrează tarta cu zahărul cu scorţişoară şi se mai pune în cuptorul stins, cu uşa acestuia deschisă. Se serveşte călduţă sau rece. 

      Chec cu prune

       In tavă

      Ingrediente

   300g de făină
   200g de zahăr pudră
   200g de unt
4 ouă
1 plic zahăr vanilat
1 plic praf de copt
   800g de prune brumării

   Preparare   

    1 

     Se spală prunele, se scot sâmburii. Se freacă ouăle cu zahărul, se adaugă untul moale. Se pun şi zahărul vanilat, făina şi praful de copt şi se amestecă până la omogenizare.
      2  

     Se adaugă fructele, amestecând uşor cu o lingură de lemn. Se coace  1h la 180°C. (termostat 5/6).


Niciun comentariu: