vineri, 23 august 2013

Programul de Dezvoltare al Turismului Individual European (PDTIE)

Mail dubios


Am primit prin poşta electronică un mesaj anonim care arată cam aşa:



Cum ştiam că de obicei nimeni nu ne dă nimic pe gratis, dar în schimb există o adevărată epidemie de colectare de date personale prin intermediul unui mare număr de metode, care mai de care mai ingenioase, m-am interesat puţin înainte de a da curs invitaţiei .

În mail nu se specifică numele câştigătorului: pe acesta trebuie să li-l spunem noi, împreună cu celelalte date personale, apoi să trimitem şi nişte bani, ca pe urmă să constatăm- probabil- odată ajunşi în ţara europeană aleasă că nu avem nici un fel de rezervare.
Se pare că logo-ul aparţine unei firme de pe Buzeşti care nu se ocupă cu turismul şi din 2011 nu a mai depus bilanţ şi care a "mers" tot pe minus...
Nu există un număr de telefon la care să se dea informaţii.
Hotelurile nu au auzit de acest program.
Acest program nu poate fi regăsit pe site-urile Uniunii Europene. Autorii vor să fie confundaţi cu EUREST, dar acela e altceva.
De altfel pe mail nu apare sigla UE sau altă siglă oficială.
Dacă mergeţi la site-ul EPRTI, vi se va înregistra şi IP-ul.

Ştiu că toţi am vrea o vacanţă în străinătate pe bani puţini, dar...unii vor să ni-i ia şi pe acei puţini pe care îi mai avem.
Cam asta e......

Alte metode prin care se colectează date personale:

Cauţi un titlu de carte pe internet, apare un site care promite că o trimite prin poştă, completezi datele personale , eventual trimiţi şi contravaloarea cărţii şi transportului (din prudenţă eu am optat pentru plata ramburs) şi după câteva zile primeşti un mail în care eşti anunţat că...nu au cartea respectivă!
Pe alt site, acelaşi lucru, comanzi cartea, dar....nu mai primeşti nici măcar un răspuns.
Ei şi-au notat însă numele, adresa, telefonul, CNP-ul,  buletinul, mail-ul, pe care le-ai furnizat pe formularul lor.
Desigur, prima metodă este cea a "concursurilor".
Tot felul de fluturaşi de hârtie cu anunţuri de concursuri cu bonul de cumpărături, promit premii dacă scrii pe formularul respectiv nu doar numărul bonului de casă, dar şi numele şi numărul de buletin, precum şi alte date personale. Dacă cineva are curiozitatea să întrebe cine a câştigat la concursul cu pricina, toată lumea ridică din umeri. Care concurs?
Dar bazele de date se vând pe bani grei doritorilor.

Ce fac aceştia cu ele? E o întrebare bună....


Un comentariu:

Anonim spunea...

Merci pentru aces articol.
putem cadea in capcana destul de usor ...