vineri, 16 august 2013

Printesa Irina arestata in SUA

Aflăm de la televizor



O prințesă româncă și soțul ei, fost ajutor de șerif, se află printre mai multe persoane arestate de  agenți federali în Oregon, joi, în legătură cu o presupusă organizare de lupte de cocoși.


Acuzaţii:

 Irina Walker, 60 de ani, și  soțul ei, John Wesley Walker, 67de ani ,  sunt acuzaţi de a fi găzduit  circa 10 turnee de  lupte de cocoşi și pariuri  ilegale la ferma lor din afara orăşelului  Morrow -Irrigon.  La picioarele păsărilor au fost legate lame de oţel şi ele luptau până la moarte. Organizatorii percepeau taxă de intrare şi comision din pariuri - conform actului de acuzare.

Pentru fiecare cap de acuzare (jocuri ilegale de noroc, comportament inuman faţă de animale -lupte ilegale şi conspiraţie), ei riscă o pedeapsă maximă de cinci ani de închisoare şi o amendă de 250.000 de dolari. Prin actul de acuzare se cere şi confiscarea fermei şi clădirilor din Depot Lane Irrigon,folosite la jocuri ilegale. Valoarea fermei era estimată, în 2011, la  170.360 de dolari.
Aceste lupte ilegale aduceau organizatorilor circa 2000 de dolari pe zi. 

John Wesley Walker a fost ajutor de şerif între anii 1998 şi 2003. Potrivit AFP, nu se ştie ce ocupaţie a avut în ultimii 10 ani.
Ziarul Oregonian o identifică pe Irina Walker, de asemenea, cunoscută sub numele de Irina Kreuger, ca fiind a treia fiică a fostului rege al României. 
Tatăl prinţesei a declarat într-un comunicat de presă că "a luat cunoştinţă cu profundă tristeţe" de cele întâmplate  şi speră în soluţionarea cât mai justă şi rapidă posibil a cazului şi în funcţionarea prezumţiei de nevinovăţie.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Update 17.08.2013
Doamna Irina Walker (pe care BBC News o numeşte ex-prinţesă)  și soțul ei au fost eliberați, dar sunt obligați să poarte brăţări GPS și să-şi predea pașapoartele americane, pentru a nu putea ieşi dintr-un perimetru stabilit . Judecătorul John V. Acosta i-a permis să iasă din comitat numai pentru cumpărături sau pentru vizite la doctor, dar fără a avea dreptul să se oprească să cumpere ilustrate- de pildă -  sau să meargă la cinematograf.
Avocatul din oficiu Patrick Ehlers a relatat că Irina Walker ar fi fost "isterică" în discuţia cu el, în închisoare, dar s-a arătat calmă la prima înfăţişare din cadrul procesului. Avocatul a mai menţionat că familia pregăteşte bani pentru a angaja un avocat pentru următoarea fază a procesului. 
Acuzaţii vor pleda pentru nevinovăţia lor
Va avea loc un proces cu juraţi , cu începere de  pe 15 octombrie 2013.

Procurorii spun că s-au găsit de asemenea, la percheziţia de săptămâna trecută şi 24 de plante de marijuana, 24 de arme şi o mare cantitate de muniţie, dar nu a fost adusă nici o acuzaţie în legătură cu acestea. (după Oregonlive). 
 John Walker este în posesia unui card  ce atestă că are prescripţie medicală pentru consumul de marijuana în scop terapeutic. Canabisul este prescris în general împotriva stărilor de vomă, împotriva bolilor infecţioase parazitare şi a hemoragiilor. Medicii pot prescrie canabis şi în caz de artrită, glaucom  sau de scleroză în plăci. Legislaţia americană limitează cantităţile pe care un bolnav cu prescripţie medicală le poate poseda la 8 uncii (aprox 226,8 grame) de plantă uscată sau 6 plante adulte de canabis, dar medicul poate da derogări cu certificat medical. 
În statul Oregon, legea prevede ca pacienţii care au prescripţie medicală pentru tratament cu canabis să aibă o carte de identitate care să ateste acest lucru.

Toată povestea este relatată  de mass media din diferite ţări, : The Japan Times sau The Associated Press, Oxfordpress, scmp (South China), The Independent alături de multe alte agenţii de presă şi jurnale vorbesc pe larg despre "romanian princess"  şi pedepsele pe care le riscă aceasta dacă va fi condamnată de tribunalul federal american.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Update 22.10.2013
Procesul s-a reluat şi se află din nou în atenţia mass media, mai ales că "un comunicat postat pe site-ul românesc al Familiei Regale (a României-nn), și tradus prin intermediul Google Translate , o identifică pe Irina Walker ca fiind o prințesă româncă ". 
Se află detalii cum ar fi că timp de un an informatori incognito au filmat prinţesa ce vindea alcool şi alimente la "gala" de lupte de cocoşi.
Poliţiştii au demonstrat organizarea a 10 reuniuni de acest fel, ocazie cu care se câştigau 2000 de dolari/zi. Banii de pariuri erau strânşi de John Walker, iar persoana ce manipula cocoşii era înarmată.
Păsările erau antrenate timp de doi ani să lupte până la moarte, folosind lame legate de picioare. Cocoşii erau drogaţi cu metamfetamină pentru a li se  mări capacitatea de luptă. (S-au confiscat seringi şi metamfetamine, alături de arme şi documente de evidenţă a pariurilor).
Luptele de cocoşi sunt considerate nu doar o practică barbară şi inumană, dar şi un pericol pentru sănătatea şi securitatea publicului şi un prilej pentru comitere de alte infracţiuni.
" Un derby , de obicei, este format din zeci de lupte de cocoși separate care durează mai multe ore, în funcție de numărul de participanţi ", afirmă actul de inculpare .
Un articol de presă sesizează că, în mod ironic, după abdicarea de la tron, Mihai I s-a ocupat şi cu creşterea de pui. Şi de asemenea că, deşi puterea sa regală este perimată, familia utilizează încă titlurile regale. (guardian express).
În alt articol se spune cam aşa: "chiar dacă ea este poate o prinţesă, la ieşirea din puşcărie va purta o bijuterie aparent sub poziţia ei; ea a fost echipată cu o brăţară de reperaj prin GPS" (katu).
Cuţite de oţel prinse de picioarele cocoşilor de luptă
Fotograf: Cheryl Ravelo/Reuters

Șase persoane sunt acuzate de operare a unei afaceri de jocuri de noroc ilegale :

1.      John Walker , 67 , din Irrigon .
2.      Irina Walker ( alias Irina Kreuger ) , 60 , din Irrigon .
3.      Mario Perez (alias El Cuba ) , 62 , din Hermiston .
4.      David Sanchez , 29 , din Irrigon .
5.      Jose Luis Virgen Ramirez , 48 , din Hermiston .
6.      Aurelia Garcia Mendoza , 33 , din Irrigon .

Cei șase , împreună cu 12 alţii , sunt acuzați de conspirație pentru încălcarea Legii privind bunastarea animalelor .

7.      Apolinar Munoz Gutierrez (alias Polo ) , 37 , din Irrigon .
8.      Cecilio Mendoza Magana , 63 , din Kennewick , WA .
9.      Mauro Gonzalez Pulido (alias Cala ) , 47 , din Zillah , WA .
10.  Ruben Saltos Godina (alias Chino ) , 42 , din Moxee , WA .
11.  Arturo Olmedo Silva (alias El Havolin , Cepillo ) , 45 , din Hermiston .
12.  Eduardo Cisneros (alias Mariachi ) , 27 , din Sunnyside , WA .
13.  Eulalio Delamora Anguiano (alias Lalo ) , 44 de Moxee , WA .
14.  Francisco Javier Vega (alias Sergio Gonzalez Manzano ) , 39 , din Plymouth , WA .
15.  Oscar Acosta Navarrete , 46 , din Prosser , WA .
16.  Antonio Dominguez Robles (alias Tono , Memo ) , 37 , din Pasco , WA .
17.  Gerardo Gomez Castillo (alias Aguiló ) , 54 , din Wapato , WA .
18.  Valente Piedra Magana , 38 , din Union Gap , WA .
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Update 20.11.2013
Presa americană a făcut noi precizări privind cazul luptelor ilegale de cocoşi.
Potrivit articolelor din presă, este vorba despre o grupare din care făcea parte şi Irina Walker alături de celelalte persoane puse sub acuzare şi care ar fi una dintre cele mai mari grupări destructurate de poliţie, după o operaţiune de urmărire pe parcursul a doi ani.
Cum presupusele infracţiuni incriminate au trecut frontiera statului Oregon, faptele sunt judecate de un tribunal federal.
Agenţii infiltraţi în grupare au filmat activităţile legate de luptele ilegale de cocoşi, activităţi ce se desfăşurau în patru locaţii, dintre care au fost menţionate două:  ferma familiei din statul Oregon, o altă fermă din statul Kennewick, unde erau crescute şi antrenate păsările şi unde s-au descoperit şi droguri. Cocaina şi amfetaminele erau folosite pentru drogarea cocoşilor.
În hambarul din spatele casei din Oregon se organizau cu regularitate lupte de cocoşi, gruparea obţinând din taxele de intrare,   dar şi din cota parte din pariuri de peste un milion de dolari.
Potrivit anchetatorilor, la luptele organizate la ferma din Oregon participau , printre alţii, şi traficanţi de droguri şi de arme de foc, ce profitau de ocazie ca să-şi vândă marfa.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Update 17.01.2014
Procesul a fost amânat, continuându-se discuţii pentru soluţionarea cazurilor cu procurori de la Washington şi din Oregon.
Judecătorul districtual Michael Mosman a stabilit data de 14 iulie 2014 pentru desfăşurarea procesului, programat să dureze cinci zile. 
Potrivit relatărilor persoanelor sub acoperire care au înregistrat şi filmat ceea ce se petrecea la fermă cu ocazia luptelor de cocoşi, John Walker era cel care monitoriza totul, asigurând securitatea.
La percheziţie s-au găsit 24 de arme de vânătoare, puşti şi pistoale în dormitoare, băi şi spălătorie.
(Conform oregonlive com ) 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Update 24.06.2014

Prinţesa Irina va recunoaşte vinovăţia la proces

Conform documentelor judiciare la care se referă oregonlive şi Associated Press,  prinţesa Irina va pleda "vinovat" la procesul a cărui dată fusese stabilită iniţial pe 14 iulie. S-a anunţat acum că audierea va avea loc pe data de 16 iulie, la Portland. Procurorul federal Stephen Peifer a confirmat că se prevede că Irina Walker va pleda "vinovată" , dar nu a comentat celelalte elemente ale procesului. Avocatul doamnei Walker este Per Ramfjord. Iniţial, prinţesa pledase "nevinovat".
Per Ramfjord este un prestigios avocat din SUA, conferenţiar şi autor de cărţi şi articole de practică judiciară, specializat în delicte ale "gulerelor albe", care a obţinut succese remarcabile în apărarea în instanţă a unor firme prestigioase ca Hyiundai Semiconductor, RLK, diferite uzine sau societăţi. El a obţinut- printre altele -  achitarea fostului PDG al celebrei firme Enron (care a dat un faliment răsunător cu urmări grave asupra a numeroşi cetăţeni americani). 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Update 17.07.2013

Prinţesa Irina a încheiat o înţelegere cu procurorii

Conform datelor apărute în presă, prinţesa Irina a încheiat o înţelegere cu procurorii în cadrul procesului în care iniţial era acuzată de cinci infracţiuni. În cadrul înţelegerii, Irina Walker s-a recunoscut vinovată, dar va fi acuzată numai de organizarea de pariuri ilegale, nu şi de celelalte infracţiuni - în care sunt implicaţi soţul ei şi alte persoane.
Pentru organizarea de pariuri ilegale, pedeasa în SUA este de până la 5 ani închisoare, dar procurorul va cere în cazul ei doar trei ani de arest la domiciliu (probation) şi plata unei sume de 200000 de dolari. (Pedeapsa maximă cuprinzînd şi amenda până la 250000 de dolari).
Pentru plata amenzii, probabil Irina Walker va vinde o parte din ferma sa din statul Oregon, care fusese estimată în anul 2011 la 170.360 de dolari.
Nu se spune care e pedeapsa pentru soțul ei, care a fost găsit vinovat de mai multe infracțiuni.  
Sentinţa se va afla  pe 22 octombrie 2014.
( vedeţi aici ce înseamnă (probation) în legislaţia americană:
http://nazone.ro/2014/10/printesa-irina-condamnata-la-trei-ani.html   )
Situaţia celorlalţi acuzaţi
Dintre cei 18 acuzaţi, doi au reuşit să fugă şi nu au fost încă prinşi, iar ceilalţi şi-au recunoscut vinovăţia.
Conform procurorului federal Stepfen Pfeifer, John Walker a organizat împreună cu un coacuzat , Mario Perez (arbitru de lupte de cocoşi) circa 10 turnee de lupte de cocoşi la ferma sa din Oregon. Ei percepeau 10% din sumele de participare şi de asemenea bani pentru mâncarea şi băutura distribuite.
Iniţial Irina Walker a făcut mâncarea, dar ea a fost considerată "inacceptabilă" de către participanţi, conform spuselor procurorului, astfel încât soţii Walker au aangajat o femeie care să gătească mâncare mexicană .  
John Walker a organizat şi furnizarea de toalete portabile, precum şi patrularea şi paza proprietăţii pentru cazul că apăreau semne de aplicare a legii.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Din păcate, răul cel mai mare constă în uriaşa publicitate negativă rezultată din asocierea titlului nobiliar din România cu activităţile penale .
Fox(12) Oregon, Washington Post, Associated Press story au transmis întreaga poveste în lumea întreagă.
Washington Post a pus în articolul său următoarea întrebare: 
" Cum a putut cea de a treia fiică a regelui Mihai I să treacă în  jumătate de secol de la rochiile de bal la sportul sângeros?"

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

03.12.2016
Pe 22 octombrie 2014, Associated Press a relatat despre sentințele pronunțate în acest caz:

  • În urma înțelegerii făcute cu judecătorii, ca urmare a recunoașterii vinovăției de a organiza jocuri ilegale, cei doi soți au fost condamnați la arest la domiciliu (probation) și la plata sumei de 200 000 de dolari guvernului american (bani obținuți din vânzarea fermei).
  • Judecătorul a acceptat să îi lase pe soții Walker să călătorească peste hotare pentru a-l vizita pe fostul rege, în vârstă de 93 de ani, despre care avocații au declarat că are probleme de sănătate.
  • Soții Walke au fost arestați în 2013 pentru organizarea de lupte de cocoși la ferma lor. Ei cereau fiecărui spectator câte 20$ pentru a privi cocoșii care se luptă până la moarte cu cuțite legate de picioare. Numărul spectatorilor era mai mare de 100 de persoane, iar cuplul câștiga și din vânzarea de alcool. Persoanele care aduceau cocoși pentru lupte plăteau câte 1000$, iar premiile variau între 10000$ și 18000$, din care se plătea 10% pentru arbitri. 
  • Peste 12 persoane au fost inculpate în afară de soții Walker în acestă afacere și și-au recunoscut vinovăția (cu excepția a doi suspecți care sunt încă fugari). 
*********************************************************************************

11.12.2017
Până acum doamna Irina Walker și- a ispășit probabil pedeapsa cu închisoare la domiciliu (era vorba de 3 ani)




6 comentarii:

fost regalist spunea...

Asta mai lipsea, sa avem si printesa infractoare! Daca pana acuma mai ziceam ca e doar o anumita categorie care face infractiuni, acuma ce sa mai zicem?

Marin spunea...

BBC il numeste si pe Mihai I " fost rege", ceea ce este corect, dar si pe fiicele lui " foste printese". Adica, daca familia nu mai este pe tron, nici fiicele nu mai pot fi numite printese, dupa regulile din prestigiosul si vechiul regat al Marii Britanii.
Daca ne uitam la familia regala britanica, nici Kate nu este numita printesa, ci a primit titlul de ducesa. Nici sotul printesei Ann (pe cand erau casatoriti) nu era numit alteta regala, ci continua sa fie capitanul Mark Spenser. Si asta, in conditiile in care Elisabeta a II-a este pe tron. Iar regele Olandei a spus ca nu doreste sa fie numit alteta sau majestate sau asa ceva. Iar la noi, niste oameni care nu mai fac parte dintr-o familie domnitoare cer ca oamenii sa plece din fata lor de-a indaratelea si sa li se adreseze cu tot felul de titluri regale. Chiar si cu nume care nu le (mai) apartin, cum ar fi Horenzollern, pentru care au fost dati in judecata si au pierdut procesul international.
Ziarele straine fac glume pe seama fostei printese care organizeaza lupte de cocosi, dupa ce tatal ei a ingrijit gaini la ferma unui lord. Asta este. Daca era mai putin ifos, era mai bine.

Anonim spunea...

Initial spusese ca este nevinovata, dar acum a vazut probabil ca dovrzile nu pot fi contestate. O fi facut si vreo intelegere pentru reducerea pedepsei. Oricum, din pedeapsa i se va scade probabil perioada de arest la domiciliu, pentru ca acu este deja de aproape un an in arest la domiciliu, cu bratara electronica. Numai ca pedepsele pentru delictele in cauza sunt de cate 5 ani inchisoare, iar acolo nu se joaca....

Anonim spunea...

Procurorul, Stephen Peifer a spus că ei încasau un comision de intrare de 20 de dolari de la participanții la luptele de cocoși, de obicei peste 100. Deci 2000 $ doar la intrare. Cei care aduceau cocoșii ce luptau plăteau 1.000 de dolari,(si erau probabil destul de multi), deci alti vreo 20000$. Valoarea pariurilor se ridica la 10.000 până la 18.000 de dolari. Deci cuplul incasa doar de la lupte circa 22000$/zi, +castigurile din bauturile si mancarurile vandute. Daca au organizat lupte timp de 10 zile (cu intermitenta) iaca peste 250000$ castigati ilicit. Dar probabil ca au cheltuit din ei, de asta mai au nevoie sa vanda o parte din ferma ca sa faca suma de plata. Probabil ca s-a intervenit pe toate caile ca sa nu fie bagati la inchisoare cu executare, asa cum ar fi patit cu siguranta daca nu aveau relatii suspuse.

Cititor Reuters spunea...

Reuters spune ca Irina Walker si sotul ei au fost adusi separat la tribunal, dar si-au zambit cand s-au vazut. Stiam ca Irina Walker este de peste un an in arest la domiciliu, dar nu stiam ca a stat despartita de sotul ei. El o fi fost la inchisoare in acest timp?

Constantin spunea...

Acum ar trebui ca reporterii sa o intrebe pe printesa Margareta cum se simte cand stie ca sora ei a facut ilegalitati si va ispasi o condamnare penala .