joi, 4 iulie 2013

Restructurare la Air France

Sindicatul personalului din domeniul aeronautic din Franţa protestează contra privilegiilor acordate foştilor şefi de stat





Călătoriile gratuite  acordate foștilor șefi de stat și soțiile lor pe Air France nu mai sunt bine văzute de  angajații companiei, care  sunt supuşi unui plan de economii drastice. Astfel, sindicatul SUD aerien  a protestat miercuri, după o călătorie gratuită dus-întors la New York efectuată de  Carla Bruni-Sarkozy.
După protestul din februarie 2012 contra unei călătorii aproape gratuite în insulele Mauritius a fostului CEO al Air France Pierre-Henri Gourgeon - în cele din urmă anulată, acum sindicatul este nemulţumit de   excursia recentă la New York a fostei prime doamne a Franței..
Călătoria întreprinsă la 23 iunie,a  costat-o pe  doamna Bruni-Sarkozy doar 500 de euro, echivalentul  taxelor de aeroport, costul mediu pentru persoanele obişnuite fiind la clasa înâia de 10000-15000 euro.
Având în vedere Transform 2015, planul lansat în 2012 ce vizează realizarea de economii de  doua miliarde de euro, în  peste trei ani și care necesită eforturi din partea angajaţilor, sindicatul consideră că gratuităţile acordate ar trebui revizuite.
„Nu este vorba de persoana Carla Sarkozy, e vorba doar că regulile ar trebui să fie aceleaşi pentru toţi” spune  Leon Cremieux din partea sindicatului SUD aerien, amintind de sacrificiile cerute personalului (înghețarea salariilor şi primelor, reduceri ale de locurilor de muncă).

(Acest tip de  gratuităţí sunt prevăzute în prezent în Franţa, prin lege,  pentru foştii şefi de stat şi familiile lor).

"Înalţii conducători ai  Air France și prietenii lor continuă să creadă că societatea este oarecum treaba lor privată. Problema este că nu mai suntem sub monarhie," spune reprezentantul sindical.

Regulile organizării activităţii (durata escalelor, componența echipajului, numărul de ore de zbor pe an, etc.), zilele de concediu și de remuneraţie: contractul colectiv de muncă a  fost modificat substanțial în cadrul Transform 2015, care prevede o restructurare industrială și o reproiectare a rețelei de mediu curier precum și ei a ofertei de  lung-curier, pentru a plasa Air France la  nivelul celor mai bune companii aeriene din lume. 

Măsuri suplimentare ar trebui să fie decise in toamnă.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Interesant ca reprezentantul sindicatului asimileaza comportamentul arbitrar cu regimul monarhic. Probabil ca si ceilalti francezi gandesc asemanator, fiindca in Franta nimeni nu ia in considerare eventualitatea revenirii la monarhie, desi urmasul casei de Burbon are mai serioase studii superioare si competente in diplomatie si marketing. Si nimeni nu pune problema sa li se retrocedeze castele sau palate, ori foste domenii regale!