marți, 25 iunie 2013

Zi de doliu

Victimele groaznicului accident din Muntenegru au ajuns în România

Autorităţile române s-au mobilizat la cele mai înalte nivele ca să asigure repatrierea răniţilor şi morţilor victime ale unui accident îngrozitor ,ce urmează a fi analizat de autorităţile competente.


Pe posturile de televiziune vedem imagini cu transportul răniţilor.
Apoi, sosirea sicrielor cu resturile pământeşti ale celor neînsufleţiţi.
Aflăm că doar şase dintre cele optsprezece trupuri au fost identificate cu certitudine, pentru ceilelalte urmează a se face teste adn pentru a se afla exact cui aparţin rămăşiţele pământeşti. 
Medicii legişti din Muntenegru s-au deplasat în România pentru a duce la sfârşit acest lucru.
Ar fi putut considera că şi-au terminat treaba din momentul în care victimele şi răniţii au ajuns în patrie, dar iată că cei din Muntenegru consideră că lucrul se termină doar atunci când s-a ajuns la rezultat. După ce au făcut tot ce era omeneşte posibil pentru victime acolo, au venit şi aici, pentru a continua să-i ajute pe români.
Pentru a se da un caracter solemn sosirii sicrielor sigilate cu bandă adezivă, s-a oficiat un serviciu religios la aeroport, pentru cei decedaţi. 
Serviciul religios pare să fie însă o formalitate cărora mulţi dintre cei prezenţi nu îi dau atenţie.
El nu are loc în salonul oficial, ci pe platforma aeroportului, în mijlocul forfotei celor care îşi văd de treaba lor primprejur. Episcopul vicar al Bucureştilor, pe care realizatoarea tv îl numeşte simplu: "Varsanufie", (ignorând cu superioritate predicatul: "preasfântul"), oficiază slujba de pomenire. Prin spatele său trec ostaşi încolonaţi, care se duc undeva. 
Nu sunt lumânări sau cântări bisericeşti. Se aud în fundal discuţii ale celor prezenţi. Foarte trist.





Ziua de mâine, 27 iunie, a fost decretată zi de doliu naţional.

Printr-o coincidenţă, această zi este ziua drapelului .
Fiind doliu naţional, drapelul va fi arborat în bernă. Va fi o aniversare tristă.
Din câte ştiu, în astfel de situaţii programele televiziunilor trebuie să aibă un "conţinut adecvat", abţinându-se de la glume , emisiuniuni distractive sau muzici vesele.
Sunt curioasă: vom scăpa, măcar în ziua asta, de reclamele televizate?
Doar reclamele sunt mai degrabă glumeţe, nu prea sunt potrivite, mă gândesc.

Să vedem!

  
În această zi de doliu naţional, poate ar fi bine să ne amintim de toţi eroii neamului, dintre care unii au murit chiar din vina unor români şi care nu au nici acum un mormânt.



Update 26.06.2013
Constatăm că reclamele sprinţare continuă să ne " înveselească"  de pe posturile de televiziune, dar...aflăm de la tv că toate manifestările culturale vor fi anulate!
Înţeleg să se anuleze spectacolele de comedie sau de revistă, dar cu muzica simfonică ce aveţi?
Ori avem prea multe manifestări culturale?

Am constatat până la urmă că nu toate evenimentele culturale fuseseră contramandate, aşa cum se anunţase la televizor, ci că programele fuseseră schimbate pentru a fi în ton cu ziua de doliu, ceea ce este cu totul altceva.
Concluzie: nu vă bazaţi (numai) pe informaţiile de la televizor!

Niciun comentariu: