marți, 25 iunie 2013

Tigaia minune

Cât costă o tigaie minune

Suntem asaltaţi de reclame agresive la tv, referitor la un tip de tigăi.



Sunt folosite tot felul de argumente, nu contează dacă sunt contradictorii sau nefondate, cum ar fi:
"Nu eşti gospodină dacă nu ai tigaia....cutare" (Cine decretează asta?)
"Toată România are tigaia...respectivă" (Atunci de ce se mai face reclamă, dacă toată lumea are deja?)
Cel mai bine e să "lucrezi la două tigăi" - de aceea ei vând tigăile câte două......

Tigaia e finisată la interior cu teflon, despre care am auzit că este acuzat în ultima vreme de multe riscuri pentru sănătate şi tinde a fi înlocuit de învelişurile ceramice. Ea există, desigur şi în varianta cu înveliş ceramic, dar la reclama agresivă se încearcă vânzarea celei cu teflon - de ce oare?
Transportul costă exorbitant de mult şi nu ai voie să te duci să-ţi iei singur tigaia (he, he).
Ni se spune că tigaia e fabricată în Italia. Oare aşa să fie?
Am căutat tigaia cu pricina pe site-urile în limba italiană, să vedem cât costă tigaia asta la italieni.

Spre surprinderea mea , nu am găsit tigaia asta pe site-urile în limba italiană.
Am găsit, însă, o serie de oferte din partea unor firme din China.
Era vorba despre tigăi de tipul acesta, dar cu interior ceramic,  şi cu nişte preţuri care nu seamănă deloc, dar deloc cu preţurile de la noi.





Nu se poate!

Tigăile, chiar mai bune decât cele vândute la noi, adică având interior ceramic, sunt făcute în China şi costă foarte puţin!
Tigaia de tip "oală minune" (deci cu o porţiune centrală mai ridicată și cu orificii), dar cu interior ceramic,  costă între 4 şi 6 euro, negociabil. Tigaia simplă din ceramică şi îmbrăcată în teflon (înţelegem că teflonul este pe dinafară, după aspect, ca să facă tigaia uşor de curăţat pe dinafară, dar să nu găsim teflon în mâncare), costă între 1 şi  5 euro, negociabil. Vorbim despre acelaşi produs, cu acelaşi producător.
Cum în reclamă se spunea la un moment dat că acest tip de tigaie este patentat, înseamnă că patentul aparţine chinezilor şi tot ei sunt şi producătorii tigăilor minune.


Tigaia cu care ne terorizează cu  reclamele de la posturile noastre de televiziune  are interior antiadeziv din material neprecizat (probabil teflon, după aspect) . Acest tip de tigaie e disponibil pe acelaşi site la preţuri între 1 şi 5 euro, negociabil, dar toate se  vând în cantităţi mari (minim 1000 de bucăţi), ca să fie rentabil transportul cu vaporul.  Cum transportul cu vaporul nu e prea scump (în ciuda a ceea ce am putea crede la prima vedere), reiese că tigăile pot aduce venituri grase celor care le revând la bucată.
Toate bune şi frumoase, dar de ce costă chiar atât de mult la noi şi mai ales de ce ni se spune că sunt făcute în Italia?

Niciun comentariu: