marți, 25 iunie 2013

Potenţiale pericole in locuinte

Ce să evităm în casele noastre

Ordinul Arhitecţilor din Quebec a publicat concluziile unui studiu referitor la unele pericole care ne pândesc în propriile noastre locuinţe, formulând şi câteva măsuri pe care ar trebui să le luăm pentru a avea o locuinţă mai prielnică sănătăţii

Într-un spațiu închis, aerul este de trei-patru ori mai poluat decât în ​​exteriorul clădirii și cauzează  multe boli cronice. Prezentarea de poluanților  majori ce ar trebui să fie evitaţi în clădiri.
Lydia Paradise Bolduc, Director de Comunicare la Écohabitation spune că,  
între 1930 și 2000, producția globală de produse chimice a crescut de la un milion la mai mult de 400 de milioane de tone. Aceşti compuşi, uneori toxici,  sunt acum omniprezenţi în viața noastră de zi cu zi, și se găsesc în alimente, apă, materiale plastice, mobilier, vopsea,materiale de  izolare, detergenţi, textile și cosmetice.

În ultimii 20 de ani, numărul de cazuri de astm, cancer, leucemie si tumori cerebrale s-a dublat sau chiar triplat. Poluarea aerului din interior este adesea acuzată de asta. . Din fericire, este posibil, printr-un proiectarea şi construirea cum trebuie a clădirii, să se reducă expunerea oamenilor la acesti compusi ilegali (la ei n.n.) sau chiar să se evite acest lucru.


 Principalii contaminanți, efectele lor asupra sănătății și modalitățile de a le evita.



Ftalați și bisfenol A (BPA)

Ce sunt: Agenţi plastifianți ce sunt prezenţi în toate produsele din policlorură de vinil (PVC) - pardoseli de pvc, jaluzele, materiale de tapiţerie, tapet, perdele de duş, adeziv epoxidic, policarbonați, pe scurt, cam peste tot.
Riscuri: Se acumulează în carne și oase și poate provoca tulburări de reproducere, neurologice, precum şi tulburări si de comportament și de dezvoltare.
Planul B: Este recomandabil de a opta, de exemplu, pentru pardoseli din linoleum  (în variantele lui moderne), perdele  de cabină de duș din ţesătură sau din sticlă tradițională.
(La noi foarte muultă lume nici nu mai ştie ce este linoleumul, iar la o căutare pe net după cuvântul linoleum apar produsele din PVC!).

Mucegaiuri

Ce sunt: microorganisme fungice ce se dezvoltă în condiţii  de umiditate excesivă. Suprafețele de case se pot impregna cu mucegaiuri, care, în plus față de degradarea estetică și mecanică a construcţiei, produc alergeni.
Riscuri: tuse, congestie nazală, dureri de cap, agravarea astmului bronşic, dificultăţi de respiraţie, senzaţie de lipsă de aer.
Plan B: La proiectarea casei, trebuie, în special, să se prevadă un sistem de ventilatie bun, mai ales în bucătărie, pentru a evita infiltrarea apei în clădire precum și plasarea  jetului de la  jgheaburi, cât mai departe posibil de  casă.

Radon

Ce este: Un gaz inodor și incolor, prezent în mod natural în mediul înconjurător. Radonul poate intra în casă prin microfisurile fundaţiei. Prezența lui poate fi detectată numai prin teste şi  este aleatorie. Toate casele sunt expuse acestui risc.


Riscuri: În Quebec, se estimează că 10% din toate cazurile de cancer pulmonar sunt asociate cu radonul.
Planul B: Pentru a evita o eventuală expunere, se recomandă instalarea unei coloane de depresurizare pasivă. Această măsură, care este o condiție prealabilă pentru certificarea LEED Canada a locuinţelor.(Certificatul LEED din Canada şi SUA incadrează locuinţele din punct de vedere ecologic) . Se  prevede integrarea unei conducte de aproximativ 10 cm în casă, cu plecarea de sub  în placa de pardoseală  şi cu ieşire deasupra  acoperișului. Costul acesteia este de aproximativ 200 de dolari (în Canada, desigur).

Compuși organici volatili (COV)

Ce sunt: Compușii organici volatili (COV) formează o mare parte dintre contaminanții chimici din clădire. Formaldehidă, benzen, metanol, toluen, alcooli, solvenţi minerali și gaz combustibil (propan, metan, butan, etc.) sunt cele mai frecvente COV. Ele sunt prezente in multe produse ca: vopsea, adeziv, lipici, mobilier, PAL, etc.
Riscuri: Tulburări respiratorii, greață, iritaţii ale pielii.
Planul B: COV din clădire sunt direct legate de alegerea materialelor. La cumpărare, vă recomandăm să:
- Alegeți produsele cu emisivitate scăzută de COV (certificate ecologic). Există din ce în ce mai multe vopseluri fără COV și fiecare produs de etanșare are un echivalent pe bază de apă.
- Optati pentru izolare pe bază de celuloză sau materiale regenerabile (lână, plută, cânepă, bumbac bio).
- Evitați covoarele din produse aglomerate și PAL, ele conțin lianți care emit niveluri semnificative de COV.
- Asigurați o bună aerisire a clădirii.
- Izolați sursele cunoscute de poluare, cum ar fi garajul.

Un exemplu comun de COV: toluenul

Ce este: Un COV lichid, transparent și incolor , derivat comercial al  petrolului.
Surse interne de toluen includ materiale de constructii (de exemplu, lemnul tratat), diluanți de vopsea, lacuri şi vopsele, produse de lustruit, cleiuri și adezivi, lacuri, covoare.
Riscuri: iritații ale ochilor, nasului și gâtului, dureri de cap, amețeli, efectele neurologice.
Plan B: Alegeți materii prime brute,  fără a fi aglomerate, optaţi pentru vopsele, coloranţi și lacuri pe bază de apă. Evitaţi mochetele, în special cele fixate cu un adeziv.

Produse de Ignifugare halogenate (produse care conțin clor sau brom)

Ce sunt: Clorul și bromul sunt elemente chimice utilizate în anumite materiale de izolare, polistiren, textilele pentru mobile, haine sau produsele din material plastic pentru ignifugare. Ele sunt persistente în mediu și sfârșesc în lanțului alimentar prin bioacumulare.
Riscuri: Acestea sunt substanțe periculoase care pot provoca tulburări de reproducere, tulburari ale sarcinii, nașterii, malformaţii  și cancer.
Plan B: Nu există nici o izolație din polistiren, fără ignifugare cu brom. Alternativă: panouri rigide din vata minerala pentru  aplicarea sub nivelul solului. De asemenea, puteți pune presiune asupra producătorilor cu care se negociază în prezent pentru schimbarea preocedeelor de ignifugare.

Câmpurile electromagnetice

Ce sunt: Ansamblul de unde, radiații şi radiaţii non-ionizante produse de miile de obiecte electrice sau electronice de zi cu zi de telefoanele mobile,  de telefoane fără fir ,de cuptoare cu microunde, aparate de radio, dispozitive de gradare a intensităţii luminii, dispozitive de automatizare a casei, frigidere .
Riscuri: dureri de cap, oboseală cronică, insomnie, greață, leucemie la copii, au scăderea  melatoninei, tulburari neurovegetative (de somn, de concentrare, dureri de cap, pierderi de memorie, oboseală, depresie, stres), şi potenţial cancer.
Planul B: Conformitatea cu Normele pentru instalaţii electrice , aplicarea de bune practici la amplasarea cablurilor și îndepărtarea de surselor care emit poate minimiza expunereaSe va evita, de exemplu, amplasarea unui pat pe cealaltă parte a peretelui de lângă care este pus un frigider. Putem măsura câmpul magnetic p, cu un aparat de măsurare a radiaţiei în Gauss pentru a identifica cele mai expuse părți ale clădirii. Se  poate opta, de asemenea, pentru punerea directă la pământ a firului neutru , cu ajutorul unei tije metalice.

Lista Roșie a Clădirilor de Locuit

Institutul Internațional de construcţii de locuit ( Living Building Institute  -LBI) este o organizație non-guvernamentală dedicată încurajării stabilirii unui mediu construit durabil, de pe tot globul.

  Plecând de la constatarea  că produsele cele mai periculoase au fost folosite mai întâi cu nepăsare nesăbuită înainte de a fi interzise în cele din urmă, LBI aplică principiul precauției.

El a întocmit prin urmare o listă roşie cu 

14 produse ce ar trebui interzise în orice clădire:


• Formaldehida
• Ignifugarea cu halogeni
• Policlorura de vinil (PVC)
• Azbest
• Cadmiu (cunoscut anterior drept carbonat de zinc)
• Polietilenă clorurată sau clorosulfonată
• Clorofluorocarburi (CFC)
• Cloropren (Neopren)
• Hydro clorofluorocarburi (HCFC)
• Plumb (adăugat)
• Mercur
• Îngrășăminte petrochimice și pesticide
• Ftalaţi
• Tratamente pentru lemn care conțin creozot, arsenic sau pentaclorfenol

TRUSA DE SCULE
Dacă aveți dubii cu privire la un material, puteți consulta următoarele organizații și ghiduri: (valabil desigur în primul rând pentru canadieni, dar am putea şi noi să ne informăm de acolo)
Écohabitation: Organizaţie non profit care promovează apariția locuinţelor sănătoase, cu utilizare eficientă a resurselor și a energiei, la prețuri accesibile, și caracterizate prin durabilitatea lor.
Ghidul arhitectului pentru proiectarea a clădirilor în funcţie de dezvoltarea durabilă: o mina de aur publicată de Lucrări publice și  Serviciilor guvernamentale Canada, axată  asupra mediului și asupra sănătății ocupanţilor unei locuințe.
SCHL : Societatea canadiană pentru iopoteci şi locuinţe (la ei există aşa ceva) a produs mai multe ghiduri utile care dau indicaţii bune pentru a finaliza bine orice proiect  de construcție. Se poate descărca gratuit de pe site- ul organizaţiei.

Niciun comentariu: