luni, 3 iunie 2013

Cat ne costa sa avem un caine


Bucurestenii, obligati să-şi sterilizeze câinii sau să plătească o taxă

"S-a instaurat o sancţiune de 3.000 de lei pentru persoanele fizice care nu declară câinii mai mari de patru luni, în termen de şase luni de la data prezentei hotărâri. Există şi o taxă de 150 de lei, care se aplică anual dacă proprietarul nu este de acord cu sterilizarea animalului", a explicat, după votarea proiectului, unul dintre consilierii generali de la Primăria Capitalei"
Vai de mine,  va trebui să-l sterilizez pe bietul Lăbuş, care îmi ţine companie de 10 ani - spune speriat vecinul meu, pensionarul de la etajul 9.

Dar cât o costa?

Să vedem preţurile pe "net" şi să socotim cam ce manevre ar fi necesare:


  • ·         Îl ducem la veterinar (consultaţia = 50 lei)
  • ·         Ne va prescrie nişte analize (200 lei examen bacteriologic, dar poate e nevoie şi de alte analize, poate câinele nu mai e la prima tinereţe şi are diferite afecţiuni, nu?)
  • ·         Sterilizare 500- 600 lei, în funcţie de sex (dacă are între 20 şi 40 kg, adică de talie medie)
  • ·         Anestezie inhalatorie- de pildă-  (dacă nu vreţi să-l taie „pe viu”): 250 lei/oră – dacă e de talie medie
  • ·         Resuscitare (dacă nu-şi revine singur câinele - ceea ce se prea poate, având în vedere numărul uriaş de intervenţii ce vor fi efectuate în scurt timp) : 200- 250 lei
  • ·         Verificarea presiunii arteriale în timpul operaţiei: 20 lei
  • ·         Tratament cu antibiotice după operaţie: 50- 100 lei/ injecţie – să zicem 6 injecţii= 300-600 lei
  • ·         Toaletă locală sau bandaj : 15- 100 lei
  • ·         Internare: 60 lei/24 ore + costul hranei de calitate
  • ·         Internare+ tratament injectabil: 250-300 lei/zi
  • ·         Taxă suplimentară pentru animal agresiv (normal că bietul câine se opune, că nu e obişnuit cu toate astea): 50-100 lei



Observăm că multe preţuri nu sunt fixe -  deşi sunt afişate de o singură unitate veterinară. Probabil că în practică se applică tariful maxim prevăzut.

Cât ar costa, până la urmă, sterilizarea unui câine  care are are între 20 şi 40 kg?
Păi: minim 1835, maxim 2470 lei - după preţurile de mai sus. 
Dar dacă proprietarul e  pensionar şi are o pensie de 769 de lei pe lună (pensia medie în România) ?
Simplu: nu mănâncă 2-3ani (fiindcă în primul rând plăteşte taxele şi întreţinerea) şi a scăpat de orice grijă! Desigur, nu va ajunge să ajuneze 2-3 ani, fiindcă va da „ortu popii” mult mai repede.

El se mută la cimitir,  iar câinele ajunge pe stradă, spre fericirea celor ce se ocupă cu strângerea câinilor vagabonzi şi sterilizarea lor. De ce? Pentru că ei îl pot prinde de câte ori vor, decontând sterilizarea de fiecare dată- că tot nu se ştie.


  • Dar stai! (Vorba reclamelor tv)
Se fac şi sterilizări gratuite! Există şi o listă de cabinete veterinare care fac asta. Dar cum se explică atunci tarifele afişate de cabinetele veterinare, dacă se fac operaţiile şi gratuit? 
Păi, dacă ne uităm pe lista de preţuri, operaţia în sine reprezintă doar circa 1/3 -1/6 din costuri. Chiar dacă voi cere să mi se castreze câinele gratuit, celelalte operaţiuni vor continua să fie plătibile- suntem atenţionaţi pe net . Aşa că le vom plăti, sau , dacă nu, câinele va muri dacă nu se trezeşte din anestezie, sau mai târziu– eventual- în urma unei infecţii, nu va fi consultat, nu i se vor face analize, nu se va toaleta local locul intervenţiei şi nu i se va face anestezie (?) . Desigur, se va plăti şi taxa pentru câine agesiv.

Să spunem că vecinul face un împrumut la CAR, renunţă la medicamentele pentru inimă şi castrează cîinele.
După aceea nu va mai putea să-l hrănească doar cu resturile de la masa lui, ca până acum, (vorbim de un câine ”fără pretenţii”), ci va trebui să- i cumpere hrană specială pentru câini sterilizaţi – 239 lei/12 kg. (Deci va trebui să dea jumătate din pensie pe hrana câinelui). Cam câte pachete va trebui să cumpere într-un an?  Se vede că va trebui să renunţe definitiv la medicamentele pentru inimă....oricum nu mai contează.

Dar, dacă nu vrea să castreze câinele? 

Oricum câinele lui  nu iese afară decât în lesă, deci nu se împerechează fără ştirea stăpânului.
Oricum va trebui să –l înregistreze (unde? Nu se precizează) – altfel plăteşte amendă de 3000 de lei. Ar trebui să-şi vândă apartamentul ca să o plătească. Probabil şi înregistrarea costă ceva - nu ştiu. După înregistrare va trebui să plătească şi  toate vaccinurile , probabil.

Ştiu că e bine să fie vaccinat, dar dacă vecinul trebuie să aleagă între vaccinurile câinelui şi medicamentele sale cred că va alege medicamentele de uz propriu.


Bun, şi după ce îl declară,  dacă nu vrea să castreze câinele, va trebui să plătească o taxă de 150 de lei pe an. E mai ieftin decât castrarea, dar se repetă în fiecare an. 
Va trebui să nu mănânce doar o lună ca să o plătească şi ar putea să supravieţuiască, totuşi (au fost cazuri). Dar nu ştiu dacă va putea supravieţui şi în anul următor....
Dar de ce e obligat să plătească dacă nu-şi castrează câinele?
Pentru că este acuzat că lasă câinele afară fără supraveghere şi apoi câinele îi fată căţei nedoriţi (nu contează dacă e mascul), şi deci arunca acei căţei pe stradă. Există dovezi că a făcut asta? Nu, desigur, şi ar fi greu să se întâmple asta de vreme ce câinele nu se plimbă decât în lesă.

Am citit undeva că în justiţie există prezumţia de nevinovăţie, adică nu poţi fi declarat vinovat fără dovezi iar până la aducerea dovezilor eşti considerat nevinovat. 
Da, dar primăria te consideră vinovat a priori şi te pune să plăteşti şi gata! 
Nu ar fi mai corect să se aplice amenzi pentru cei care ies cu câinele fără lesă? Sau care îi lasă să iasă singuri la plimbare? Desigur, dar...



Update
Aflăm din presă cum se vor desfăşura - în viziunea autorităţilor - lucrurile:
Proprietarii vor completa un formular (de unde va fi luat acesta, nu ştim) şi îl vor trimite la...ASPA. Ce e ASPA? Ei bine, este Autoritatea pentru Supravegherea Animalelor fără Stăpân. 
Păi, nu e un nonsens aicea? 
Dacă vorbim despre un proprietar de câine, acesta are un câine cu stăpân, deci ce să caute la ASPA? 
Mai departe: 
În formular, proprietarul va scrie dacă, din câte ştie el, câinele a fost castrat sau nu. 
ASPA va elibera proprietarului un document în care se va scrie (şi) acest lucru. (Mă urmăriţi cu atenţie?)
Când va ieşi la plimbare cu câinele, proprietarul va avea grijă să nu uite acasă documentul scris de ASPA. 
Poliţiştii locali îi vor opri pe proprietari şi le vor cere documentele de la ASPA -  ca să vadă dacă animalul a fost sterilizat sau nu. Dacă proprietarul a uitat documentul acasă, probabil că agentul de Poliţie îl va însoţi la domiciliu, pentru a verifica hârtia. Dacă în parc vor fi mai mulţi proprietari de câini cu patrupedele lor, poliţiştii vor chema întăriri de la Secţia de Poliţie. (presupun).
Buun, să zicem că toţi posesorii de câini din Bucureşti vor fi verificaţi de către agenţii de Poliţie, spre deliciul hoţilor şi al celorlalţi infractori. Să mai presupunem că toţi posesorii de câini vor fi obţinut documentul cu pricina din partea ASPA. 
(A propos: în cât timp emite ASPA respectiva legitimaţie? Ce se întâmplă în intervalul dintre solicitarea şi primirea preţiosului document?).
Coordonatorul ASPA ne precizează, totuşi, că amenda pentru neînregistrarea câinelui propriu la...animale fără stăpân (!)  se va "activa" când proprietarul este prins lăsând pui pe stradă sau dacă este reclamat de vecini. (Gândindu-se, probabil, că agenţii de Poliţie au deja multe alte treburi de serviciu). 
Păi, vecinii să reclame ce? Faptul că - ştiu ei din surse sigure - proprietarul nu şi-a înregistrat câinele? Dar dacă vecinii se înşeală şi fac reclamaţii nefondate? Vecinii nu au cum şti dacă proprietarul a trimis sau nu un formular undeva. Deci nu cred că vecinii s-ar hazarda să reclame nişte lucruri despre care nu au habar. 
Cât despre lăsatul puilor pe stradă, asta da, ar putea fi un motiv de amendă (mă gândesc). Prin urmare, practic un proprietar de câine care nu lasă pui pe stradă (sau care nu este prins făcând asta) nu va fi amedat. 
Aşa va gândi orice "şmecher" care lasă pui pe stradă.
Rămân însă bieţii pensionari, care deja stau prost cu inima şi se vor teme de amenzi, mai ales că nu au cu ce le plăti. Cum vor rezolva ei problema?
Mă gândesc că mulţi dintre câinii lor sunt la fel de bolnavi ca şi stăpânii, aşa încât se poate obţine o adeverinţă care să-i scutească de operaţie. 
Totul, spre profitul veterinarilor, nu? Că doar trebuie să " mănâncă şi gura lor ceva.."!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Update 12.02.2014

Primăria a hotărât cine e obligat să-şi sterilizeze câinii şi cine nu

Conform  cu Art. 8 din Hotărârea CGMB nr 243/2009, modificată prin Hotărârea din 31.05.2013:
alin. (1) "Persoanele  fizice şi juridice , instituţiile şi ONG-urile care deţin câini în vârstă de peste 4 luni, pe raza Municipiului Bucureşti, sunt obligaţi să-i înregistreze la ASPA în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, prin microciparea lor şi completarea formularului- declaraţie prevăzut la anexa nr. 5 la prezenta hotărâre. Formularul- declaraţie prevăzut mai sus se transmite către ASPA. Fac excepţie câinii utilitari şi câinii de serviciu ai Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Afacerilor Interne.
alin. (2) persoanele fizice şi juridice, instituţiile şi ONG-urile care deţin câini în vârstă de peste 6 luni, pe raza Municipiului Bucureşti, sunt obligate să-i sterilizeze în termen de 12 luni de la data intrării învigoare a prezentei hotărâri. Sterilizarea se face de către medicii veterinari prin metoda ovariorchisterectomiei la femele, respectiv orhidectomiei la masculi. Fac excepţie câinii utilitari, câinii de vânătoare, câinii cu drept de montă înregistraţi la Asociaţia Chinologică Metropolitană Bucureşti, câinii de serviciu ai Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Interne şi câinii a căror stare de sănătate nu este compatibilă cu procedura de sterilizare, fapt confirmat prin semnătura şi parafa medicului veterinar de pe formularul- declaraţie prevăzut la anexa nr. 5 la prezenta hotărâre."
(* Mai nou, înregistrarea se face la medicul veterinar, nu la ASPA)

Prin urmare, deţinătorii de câini sunt împărţiţi în două categorii: 

  • Unii care sunt prezumaţi din start a fi infractori şi care sunt condamnaţi să-şi estropieze câinii pentru că altfel îi vor lăsa să se împerecheze pe stradă şi apoi vor arunca pe stradă căţeii nedoriţi.
  • Alţii care se situează deasupra acestor acuzaţii şi care pot să aibă câini necastraţi fără a fi bănuiţi că îi vor lăsa să se împerecheze pe stradă. (Categoriile enumerate care sunt exceptate de la obligaţia de sterilizare a câinilor deţinuţi)
Este oare corect acest lucru? Am văzut de multe ori pe stradă câini vagabonzi care proveneau în mod vizibil din împerecheri cu câini de rasă, caracterele rasei respective fiind vizibile la metis. Cum se împacă acest lucru cu hotărârile Primăriei?
Şi pe ce bază unii câini au "drept de montă" şi alţii nu? 
Poate că eu am un câine care nu e de "rasă pură", dar care îmi place foarte mult şi vreau să am urmaşi de la el. De ce nu am dreptul acesta? 
De ce sunt considerat posibil infractor, doar pentru că nu lucrez la MAI sau la MApN? 
Dar, un câine care îmi păzeşte curtea nu este un câine utilitar? De ce trebuie să-l sterilizez? 


Un comentariu:

Anonim spunea...

Superb!