marți, 7 mai 2013

SALVAREA MITITEILOR


BICARBONATUL DE SODIU ŞI MITITEII

De vreo două săptămâni mass media românească se agită puternic pe tema „interzicerii mititeilor”, care ar urma după o recentă directivă a UE.
Se vorbeşte despre prezenţa în compoziţie a bicarbonatului de sodiu, dar se trec sub tăcere ceilalţi aditivi (conservant, antioxidant, poate şi colorant), care- desigur – nu figurau în reţeta tradiţională, dar care  - se vede – sunt folosiţi acum (noi nu avem de unde să ştim), în compoziţia pentru mititei.

CE CONŢIN DE FAPT MITITEII PROCESAŢI INDUSTRIAL

Încet, încet, apar în presă adevăratele motive:
Faimoşii noştri mititei erau burduşiţi de "înlocuitori de carne" agrementaţi cu coloranţi, conservanţi şi acidifianţi sintetici.
Cam ce se putea găsi în carnea pentru mititei:

  • carminul (E120), un colorant alimentar produs prin zdrobirea unei insecte, numită coșenilă
  • soia texturată 
  • agenţi de îngroşare (desigur că se adăuga şi multă apă)
  • trei conservanți 
  • trei acidifianți sintetici (carnea este acidă în mod natural şi nu ar fi avut nevoie să fie acidifiată, însă toate acele adaosuri....erau mai degrabă bazice. Aciditatea cărnii şi o cantitate mică de bicarbonat de sodiu generează bioxid de carbon, care face ca mititelul să fie pufos. Din păcate, însă, în pasta dubioasă de la procesatori se exagera cu bicarbonatul şi era nevoie deci de acidifianţi, ca să dea pastei de soia o textură pufoasă.
Oricine poate găsi pe internet reţete tradiţionale pentru mititei şi se poate vedea că acolo nu se folosesc asemenea adaosuri. 
Aşa încât, UE de fapt apără compoziţia tradiţională a mititeilor! Ceea ce se interzice este doar excesul de aditivi!



În vreme ce specialiştii sunt de acord că aditivii alimentari din reţeta micilor sunt nocivi pentru organism, iar unii bucătari spun că prepararea tradiţionalului fel de mâncare este posibilă şi fără ei, "ameninţarea" europeană a pus pe gânduri autorităţile, care au găsit soluţia: în loc să interzică antioxidanţii , coloranţii şi conservanţii, impunând doar folosirea de carne proaspătă şi ţinută la frigider înainte de preparare, autorităţile preferă să ocolească directiva înscriind preparatul cu aditivi ca fiind specific românesc şi deci exceptat de la reguli.
Toată povestea e prezentată în presă în termeni bombastici, ca: „Lupta guvernului Ponta în UE pentru salvarea micului românesc
.

De fapt, lupta nu este pentru salvarea mititeilor, ci a aditivilor adăugaţi acolo şi nu în primul rînd a bicarbonatului de sodiu (care se foloseşte oricum în numeroase prăjituri cu „praf de copt” –care este în majoritate bicarbonat de sodiu), ci mai ales a conservanţilor, antioxidanţilor sau coloranţilor pe care procesatorii de carne îi adaugă în carnea tocată  - în general – pentru a-i prelungi termenul de valabilitate şi pentru a masca adaosurile de soia şi de subproduse din carne.



Premierul Victor Ponta a spus că totul ar fi  "o poveste" pentru presă.
Guvernul a anunţat printr-un comunicat că va face demersuri ca produsul "mititei" să fie introdus, alături de burger și de cârnatul spaniol chorizo, în categoria produselor tradiționale care nu sunt supuse regulilor UE.
Discuția de la nivelul Uniunii Europene se referă numai la micii produși industrial. Deci, nici vorbă de interzicerea micilor produşi după metode tradiţionale, ci doar a celor în care conservantul şi ceilalţi aditivi depăşesc limitele admise în UE.



CE DECLARĂ PURTĂTORUL DE CUVÂNT AL COMISARULUI EUROPEAN PENTRU SĂNĂTATE ŞI PROTECŢIA CONSUMATORILOR




Folosirea  bicarbonatului de sodiu la prepararea faimoşilor  « mititei » româneşti - purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru sănătate şi protecţie consumatorilor.




Afirmația a fost făcută de Frederic Vincent, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru sănătate și protectia consumatorilor, care a precizat că : „Bicarbonatul de sodiu sau E 500 nu este și nu a fost niciodată autorizat în prepararea cărnii, inclusiv în cazul mititeilor. În noua lista a aditivilor alimentari pentru UE, folosirea autorizată a acestora este prezentată în conformitate cu categoriile de alimente la care ei pot fi adăugați. Noua lista este bazată pe autorizațiile acordate în conformitate cu vechile directive și va intra în vigoare de la 1 iunie", a declarat Frederic Vincent.  „Dacă industria cărnii foloseşte aditivi, care sunt esenţiali pentru mititei, este necesară depunerea unei cereri de autorizare. Folosirea aditivilor este analizată de la caz la caz şi, dacă aceasta respectă condiţiile prevăzute în legislaţia privind aditivii alimentari, Comisia Europeană va propune autorizarea lor”, a mai comunicat purtătorul de cuvânt. „În cazul concret al folosirii E 500 în mititei, folosirea aditivilor în acest produs tradiţional pare acceptabilă, dar procedurile vor trebui respectate, a conchis Frederic Vincent.
(Practic, este vorba despre anexa II a Regulamentului CE nr. 1333/2008 al Consiliului UE şi al Parlamentului European privind aditivii alimentari, amendată trei ani mai târziu prin Regulamentul nr. 1129/2011, care intră în vigoare de la 1 iunie 2013.)


Poate, cu ocazia  analizării reţetei, se va limita cantitatea de aditivi la limitele admise în UE, pentru că până acuma probabil nimeni nu s-a îngrijit de asta. Mai rămâne ca aceste cantităţi să fie respectate şi în practică...Mai ales că, aflăm acum, compoziţia mititeilor nu era nici până acum conformă cu regulile UE, dar nu s-a sesizat nimeni ...
------------------------------------------------------------------------------------
Udate 20.02.2014
Altă alertă legată de mititei
Comisia  pentru Siguranţa Alimentară a UE a resins lista cu aditivi alimentari permişi, între care fusese trecut şi bicarbonatul de sodiu.
Presa s-a grăbit să califice ziua de 20 februarie 2014 drept " joia neagră a micului românesc" , pentru că lista cu aditivi alimentari permişi pentru diverse preparate tradiţionale a fost respinsă  la Bruxelles.

Din nou se vorbeşte doar despre bicarbonatul de sodiu şi aproape deloc despre ceilalţi aditivi folosiţi de către producătorii industriali pentru micii  preparaţi industrial.

De fapt, este vorba despre o amânare a votării listei e aditivi permişi, ca urmare a dorinţelor unor state de a fi incluşi şi alţi aditivi, folosiţi în alte preparate tradiţionale.
Noul regulament privind aditivii va fi votat în iunie 2014, după intrarea în funcţie a noului Parlament European.
Ministerul Agriculturii de la noi a dat un comunicat prin care se afirmă că micii româneşti pot fi comercializaţi în continuare, "cu folosirea aditivilor în discuţie".
Comunicatul nu precizează însă care sunt aditivii la care se referă, singurul nminalizat fiind bicarbonatul de sodiu.



Niciun comentariu: