marți, 28 mai 2013

NASA AVERTIZEAZA CONTRA PERICOLULUI ASTEROIZILOR

Un şef al NASA ne îndeamnă să ne rugăm


"Din informațiile pe care le avem, nu știu dacă un asteroid amenință populația din Statele Unite, dar în cazul în care aceasta ar trebui să se întâmple în următoarele trei săptămâni, rugaţi-vă!".

Sfatul  vine din partea lui Charles Bolden, șef al NASA. Potrivit Reuters, citat de CBS, el ar fi avertizat în felul acesta Congresul SUA față de riscul potențial al unei coliziuni cu Pământul.


Mai multe incidente au fost semnalate în ultimele luni. Pe 4  martie, un asteroid imens descoperit anul trecut a trecut pe lângă planeta noastră la 27,680 km. (O distanţă mai mică cea la care se află sateliţii pământul noștri de televiziune (35,580 km) . Un alt eveniment recent, pe 15 februarie: un asteroid cu diametrul estimat la 17 de metri  a explodat în aer deasupra Rusiei, provocând pagube  și rănind 1.500 de persoane.

Neliniştea se explică, de asemenea, prin observarea  dificilă a asteroizilor. Potrivit NASA, 95% dintre cele mai mari obiecte care zboară în apropierea Pământului (cu un diametru de 100 km sau mai mult) sunt detectate și sunt monitorizate îndeaproape. Dar, pentru aproximativ 10.000 de asteroizi care ar putea distruge un oras (aceştia sunt aproximativ 50 de metri în diametru), cifra scade la doar 10%. În medie, un obiect de această mărime atinge planeta noastră la fiecare 1000 de ani.

Evenimentele recente "sunt o dovadă că trăim într-un sistem solar activ cu obiecte potențial periculoase care trec pe lânga noi cu o frecvenţă  uimitoare", după cum a spus îngrijorat  congresmanul democrat Eddie Bernice Johnson .
"Suntem norocoși ca apropierea  acestor evenimente să fie  coincidență și nu un dezastru", a adăugat reprezentantul republican Lamar Smith, care a cerut un audit asupra costului estimat al unei protecții anti-asteroid.

Din câte se ştie, nu va fi sfârşitul lumii

Totuşi, alarmele care circulă pe Internet, cum că un profesor numit Herbert Raymond Brown ar fi anunţat un asteroid cu diametrul de 300 m care ar urma să lovească în câteva zile Pământul provocând un cataclism, nu sunt decât nişte farse. 
Asteroidul 1998 QE2, cu diametrul de 2,7 km,  va trece în apropierea Pământului pe 31 mai, la ora 1:59 PDT (ora 23,59- ora noastră). El va trece la  3,6 mii de kilometri de planeta noastră (aproximativ de 15 ori distanța dintre Pământ și Lună), şi va fi observat cu telescoape –radar puternice. El va trece din nou în apropierea Pământului în anul 2119.

În anul 2016 NASA va lansa un satelit robotic ce va preleva mostre dintr-unul dintre cei mai periculoşi asteroizi, cel numit 101955 Bennu, care trece la circa 500000 km de Terra la fiecare şase ani.  
Oamenii de ştiinţă au calculat că în anul 2182 ar fi 1/1800 şanse ca obiectul să intre în coliziune cu Pământul.


Ultima  "adevărată" catastrofă datează de acum 66 milioane de ani, când un meteorit cu diametrul estimat de 9.6 km a provocat pieirea   dinozaurilor.

Niciun comentariu: