vineri, 10 mai 2013

Cel mai mare steag al UE

În România steagurile se pun pe jos

Din câte ştiam eu, steagurile sunt făcute să fie ARBORATE. Asta le limitează oarecum dimensiunile, la unele care să poată corespunde scopului.
Până acum, nu ştiam nici o altă situaţie în care steagul să fie întins pe ceva, în afara situaţiei în care e pus peste coşciugul unui erou căzut la datorie. Chiar şi poziţia aplecată a steagului arborat e semn de doliu. (Steag "în bernă").
Dar la noi, de ceva vreme, steagurile sunt întinse peste clădiri, (cum a fost cazul de 1 decembrie pe clădirea Guvernului), iar acuma sunt puse pe jos, în faţa clădirii (de data asta lângă clădirea Parlamentului).
Steagul de pe clădire, măcar putea fi văzut aproape integral, de toată lumea. Doar că asemănarea cu un gigantic catafalc era izbitoare.



De data asta, uriaşul steag poate fi perceput cum trebuie doar din elicopter (sau de pe terasa uriaşei clădiri fostă "Casa Poporului". Cei mai mulţi dintre noi nu avem însă acces acolo. Majoritatea bucureştenilor pot vedea steagul din piaţă, sau - cu eforturi deosebite - din curtea Parlamentului.
Cum se vede el din curtea Parlamentului?
Păi...cam aşa:

Se vede ceva foarte mare, albastru, dar n-ai ghici că e vorba despre un steag, dacă nu s-ar fi spus la televizor.
Dar cum se vede din piaţă?
De aici se vede mai frumos, dar tot nu se percepe ca steag. Se vede o suprafaţă albastră, denivelată (fiindcă stă peste nişte tufe) şi despre care ai putea crede că e o prelată întinsă pe jos din cine ştie ce motive, dacă nu ai fi aflat deja de la televizor că e un steag. Da, e cu siguranţă cel mai mare steag al UE, dar e....la pământ!

2 comentarii:

Anonim spunea...

Sa fie o premonitie ca UE va fi la pamant in curand?

Anonim spunea...

Toate bune si frumoase, doar ca panza aceea cu stele pusa pe jos nu e un steag (drapel)!
E de ajuns sa vedem definitiile respective:
STEAG ~uri n. 1) Piesă de stofă atașată la un suport, purtând culorile, emblemele unei națiuni, ale unui stat, ale unei unități militare sau ale unei organizații servind ca semn distinctiv al acestora; drapel; stindard; flamură.
Sursa: NODEX (2002)
DRAPÉL, drapele, s. n. Bucată de pânză sau de mătase (într-una sau în mai multe culori, adesea cu o emblemă sau cu o stemă) prinsă de un băț și reprezentând semnul distinctiv al unui stat, al unei unități militare, al unei organizații, asociații etc.; steag. ◊
Sursa: DEX '98 (1998)