marți, 30 aprilie 2013

Abdicarea reginei Beatrix a Olandei in favoarea fiului ei Willem

Regina Beatrix a Olandei, care va împlini joi 75 de ani, a abdicat astăzi în favoarea fiului ei  Willem-Alexander, care are 46 de ani.

A fost o ceremonie simplă, în cursul căreia regina Beatrix, fiul ei Willem-Alexander şi apoi soţia fiului său şi membrii guvernului olandez au semnat un document ce atestă abdicarea reginei şi punerea pe tron a fiului său.


După semnarea actului, Betrix va purta titlul de prinţesă. Cât despre proaspătul întronat (nu „intronizat”, cuvânt care nu există în limba română) Willem, când a fost întrebat cu ce apelative protocolare  să i se adreseze interlocutorii, a răspuns că acest lucru îi este indiferent.

El nu vrea să fie numit Willem IV , ci Willem-Alexander. El nu ţine la predicatul « Majestate »,  ci consideră că olandezii pot să i se adreseze cum doresc.
 Beatrix  se implicase puternic în viaţa economică a Olandei, transformând palatul de la Haga în "palat de lucru" . Supranumită "şeful întreprinderii Olanda",  ea a primit frecvent miniştri, ambasadori şi reprezentanţi ai societăţii civile.

"PRINŢUL  PILS"

Proaspătul rege Willem-Alexander a avut o tinereţe furtnoasă, fiind supranumit „ prinţul Pils” după numele unei mărci de bere şi ca aluzie la petrecerile stropite cu mult alcool din timpul studenţiei. Pe urmă, însă, lucrurile s-au schimbat.
După obţinerea diplomei în istorie, în  1993, prinţul a servit în diferite corpuri de armată, unde a devenit pilot de vânătoare. În 2002 s-a căsătorit cu Maxima Zorreguieta, fiica unui fost secretar de stat din timpul dictaturii argentiniene, care nu a primit invitaţie la nuntă şi nici acum, la întronare. Cuplul are trei fete:  Catharina-Amalia , Alexia şi Ariane

PRINŢUL A PROMIS SĂ ADOPTE UN STIL MAI DESTINS DECÂT MAMA SA

Willem-Alexander este văzut de cei apropiaţi ca fiind mai progresist decât mama sa, el povesteşte- de pildă – vizitele sale oficiale pe un blog . Uneori prinţul a provocat polemici: în 2009 el a fost nevoit să-şi vîndă casa de vacanţă aflată în construcţie lângă o plajă din Mozambic, sub presiunea opiniei ostile din pricina extremei sărăcii a acelei ţări din Africa australă.

Întronarea are în Olanda un caracter civil şi nu religios, deci nu presupune încoronare.


În Olanda, ceremonia întronării nu presupune purtarea coroanei. Coroana , sceptrul şi globul se vor găsi pe un mic soclu din lemn, alături de Constituţie.

Depunerea jurământului

Pentru întronare, parlamentul se reuneşte şi promite loialitate suveranului, iar suveranul depune jurământ pe Constituţie.

Lista invitaţilor

Printre invitaţi se numără fostul secretar general al ONU Kofi Annan, preşedintele Comitetului internaţional olimpic, preşedintele Consiliului european Herman Van Rompuy, preşedintele parlamentului european Jose Manuel Barroso şi preşedintele parlamentului european Martis Schulz, precum şi numeroşi prinţi şi prinţese , cum sunt prinţul Charles al Angliei, prinţul Felipe al Spaniei, prinţul Albert de Monaco, prinţul Philippe al Belgiei cu soţiile lor , prinţesa Victoria a Suediei cu soţul ei, precum şi moştenitorii tronurilor din Danemarca, Luxemburg şi Lichtenstein.
A fost invitat şi prinţul moştenitor Naruhito al Japoniei, moştenitorii tronurilor din Iordania, Quatar, Arabia Saudită – în total circa 20 de delegaţii ale familiilor nobiliare din Europa şi din întreaga lume. 

Nimeni nu a pomenit de vreun membru al familiei regale a României care să fi fost invitat. 








                

 
Cel mai important moment a fost semnarea actului civil de transfer al tronului de la mamă la fiu, contrasemnat de membrii guvernului (foto stânga sus)
A urmat apoi ceremonia jurământului pe Constituţíe, în faţa Parlamentului, ai cărui membri au promis fidelitate noului rege

Apoi , desigur, festivitate de gală cu toţi invitaţii în ţinute de mare fast, cum se poate vedea în fotografii.

În astfel de situaţii, în care se vorbeşte despre regalitate, nu putem să nu ne gândim şi cum a fost în cazul lui Mihai I.


Mihai I al României

El a devenit  rege al României în 1025, după renunţarea la tron a tatălui său Carol II. Cum avea doar 4 ani, el a fost suplinit de o regenţă formată din unchiul său Nicolae, patriarhul Miron Cristea şi Gh Buzdugan, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie.
Domnia sa a luat sfârşit ca urmare a detronării lui de către tatăl său, care a preluat din nou tronul în 1930. Mihai a primit titlul - instituit chiar atunci - de „Mare Voievod de Alba-Iulia"
Carol II a instituit o dictatură, abrogând Constituţia din 1923 şi promulgând o nouă constituţie, care îi dădea dreptul să guverneze personal. Partidele politice istorice au fost dizolvate iar sindicatele înlocuite cu bresle meşteşugăreşti organizate de guvern. Partidul carlist Frontul Renaşterii Naţionale a fost declarat " unica organizaţie politică în stat". Parlamentul a fost închis de rege
Cei consideraţi vinovaţi erau ucişi fără judecată (292 persoane în total).

În 1940, Carol II a fost silit să abdice, iar Mihai I a fost proclamat rege de către...Ion Antonescu, ce preluase conducerea guvernului .  
Mihai nu a depus jurământ pe Constituţie (fiind abrogată de tatăl său, Carol II), nu a avut vot de încredere din partea Parlamentului (suspendat şi el de Carol II), deci nu a fost niciodată întronat.

La dispoziţia lui Ion Antonescu, a avut loc o ceremonie religioasă de încoronare oficiată de patriarh, fără nici un fel de document laic legislativ  de punere pe tron
La data respectivă furia populară a vrut să-i linşeze pe toţi membrii familiei regale, cel care i-a salvat şi, mai mult, l- a declarat rege pe Mihai I fiind mareşalul Antonescu.
Iată ce a scris în noaptea de 23 august 1944, în celula în care fusese închis de către Mihai I, mareşalul Antonescu:

"Iată cum a ajuns un om care a muncit 40 de ani ca un martir pentru Ţara lui, pe care a salvat-o de 2-3 ori de la prăpastie, care a scăpat de la o teribilă răzbunare pe membrii Dinastiei, care a luat jurământul tânărului Rege în strigătele mulţimii, care îmi cerea să dau pe toţi din Palat pentru a fi linşaţi şi care a servit timp de 4 ani, cu un devotament şi cu o muncă de mucenic, Armata înfrântă, Ţara şi pe Regele ei."


Niciun comentariu: