vineri, 8 februarie 2013

O fabrica de caramida amenajata ca centru de coregrafie


Cum folosesc alţii clădirile fabricilor dezafectate


Fosta fabrică de cărămizi din  Gournay, la Vitry-sur-Seine, Franţa este în curs de amenajare ca Centru de dezvoltare coregrafică din regiunea   Val-de- Marne. Centrul va cuprinde trei studiouri de dans şi  un studio-scenă şi va folosi o clădire datând din secolul 19. Arhitectul Philippe Prost a făcut legătura arhitecturii cu dansul într-un proiect ce se caracrerizează prin mişcare, ritm şi lumină.
Studioul-scenă , cu o capacitate de 178 de spectatori, va fi ca o cutie neagră,cu farmec discret. Va fi în acelaşi timp un platou mare, cu înălţime suficientă pentru instalaţiile necesare unor efecte de lumini, dar şi pentru evoluţia artiştilor de circ.  Vor fi şi ateliere pentru decoruri şi pentru costume, precum şi o zonă de administraţie şi una de primire. 

Detalii tehnice

Parchetul de dans are la bază un strat de mingi de tenis, aşa cum este şi la Opera din Paris.  Sistemul de aerisire laminar va evita curentul neplăcut de aer cald sau rece pe platoul de dans. 

Fişă tehnică

  • Suprafaţa: 3500 m2
  • Suprafaţă restructurată: 1300 m2 
  • Extindere (aripă nouă de construcţie): 2100 m2
  • Cost total al lucrărilor: 8 milioane euro
  • Cost total al proiectului: 12,5 milioane euro, repartizaţi între Consiliul general: 8,5 mil. eur, regiunea Ile-de-France: 3 mil. eur, ministerul Culturii şi Comunicaţiilor (remarcaţi cum sunt comasate ministerele în Franţa) : 1 mil. euro. 
Structura generală a construcţiei , cu coşul său caracteristic a fost păstrată, dar interiorul renovat în întregime. Centrul va fi inaugurat în martie, la a 17-ea ediţie a Bienalei de dans, cu participarea a 12 creaţii, 20 de coregrafi şi 40 de reprezentaţii.


Câte astfel de clădiri avem şi noi, în România, dar nu sunt valorificate?
Iată, de pildă, Moara lui Assan - monument istoric.
A fost mult mai frumoasa decat fabrica din Franta .
Cum e acum?
Moara lui Assan - Siloz.jpgRecent, ansamblul de clădiri de valoare naţională a suferit două distrugeri semnificative: în mai 2008, un incendiu care a ars 90% dintr-un corp secundar al fabricii și în ianuarie 2012, prăbușirea acoperișului și a unui perete din corpul principal ca urmare a furturilor susținute de materiale din structura de rezistență a clădirii, posibile din cauza faptului că situl nu este supravegheat.

Astăzi căutătorii de fier vechi au mai prăbuşit  un zid din acest monument!

Niciun comentariu: