joi, 3 ianuarie 2013

Greutatea Ideală

NOUĂ TEORIE ASUPRA GREUTĂȚII NORMALE




Știam până acum că  indicele de masă corporală (IMC), ce reprezintă raportul între greutate și înălțimea la pătrat este considerat normal între valorile 18,5 și 25.
Cei cu IMC  între 25 și 30 sunt considerați a avea un EXCES DE GREUTATE , în timp ce un IMC între 30 și 35 ar însemna OBEZITATE MODERATĂ.

Iată, însă, că Journal of the Medical American Association(JAMA)  a sintetizat 97 de studii efectuate asupra 3 milioane de persoane din întreaga lume, pentru a vedea care este raportul între greutate și longevitate.

Rezultatul a fost neașteptat:

  • Cei cu IMC între 25 și 30, considerați a avea exces de greutate, aveau un risc de deces mai mic cu 6% decât cei ce aveau o greutate "normală" ! (adică IMC între 18 și 25).

Lucrurile se schimbă pentru cei ce depășesc IMC 30.

  • Cei cu obezitate moderată, adică având IMC între 30 și 35 au un risc de mortalitate mai mare cu 5% decât cei cu greutate normală.
  • Iar pentru cei cu obezitate mare, cu IMC peste 35, riscul de mortalitate crește dramatic, cu 29% fața de cei cu greutate normală.

Analiza a fost făcută de Centrul federal de control și prevenire a maladiilor (CDC) asupra unui număr foarte mare de date legate de 2,88 milioane de persoane și 270 000 de decese din diferite părți ale lumii (America de Nord, Europa, Asia și America de Sud).

Micile surplusuri de grăsime ar fi deci benefice pentru organism.
Ar trebui, atunci, să se redefinească greutatea normală a organismului, sau mai bine spus greutatea optimă.

Pe de altă parte, nu este nici un dubiu asupra nocivității obezității, care crește riscul de diabet la vârsta adultă, a bolilor de inimă, a cancerului și a numeroaselor alte probleme de sănătate.
După statisticile CDG, o treime dintre adulții din SUA sunt considerați obezi.

 Greutatea ideală. 

În schimb, este mai bine definită. O mare societate de asigurări din New York (Societatea Metropolitană) a elaborat grafice şi chiar o formulă pentru a calcula greutatea care poate prezice cea mai mare speranţă de viaţă.


 Formula, pentru persoanele de statură medie, este:


Femei:  G (kg) =0,9{50 + 0,75 * [H (cm) - 150] + (V - 20) / 4}
Bărbațí: G(kg) = 50 + 0,75 * [H (cm) - 150] + (V - 20) / 4



Greutate ideală (kg) = 50 + 0.75 x numărul de centimetri peste înălţimea de 1.50 metri + 0.25 x numărul de ani peste 20, în cazul bărbaţilor. 

În cazul femeilor, valoarea din formulă trebuie înmulţită cu 0.9

Formula a fost folosită în trecut de asigurările din New York. Ea se înscrie între limitele indicelui de masă corporală considerată normală, lmita inferioară a intervalului corespunzând cu vârstele tinere, iar limita superioară cu vârstele mai înaintate. S-ar putea ca acum să o schimbe, după ultimele cercetări. 

Aceasta este doar una din formule, numeroase alte modalităţi de calcul fiind disponibile (Lorenz, Devine/Robinson etc.). Metoda de estimare a greutăţii ideale ca fiind numărul de centimetri peste 1 metru înălţime minus 10 (adica 65 kg la o persoană cu înălţimea de 1.75m) este mai simplă, mai cunoscută, dar imprecisă.



Niciun comentariu: