vineri, 18 ianuarie 2013

calul arab shagya romanesc






Cai arabi în România


Pe teritoriul ţării noastre creşterea cailor arabi are o îndelungată tradiţie
Primii cai arabi au fost aduşi în secolul XVI, prin intermediul suzeranilor otomani.
În 1782 au început să fie crescuţi cai de rasă pură la Rădăuţi.
Această herghelie a stat la baza formării rasei Shagya arabă, împreună cu herghelia de la Babolna, din actuala Ungarie.
Dacă, însă,  crescătoria din Babolna este foarte cunoscută pe plan mondial, puţină lume mai aude astăzi despre crescătoria de la Rădăuţi. Această crescătorie nu are nici măcar un site pe internet!
Rasa Shagya arabă provine din rasa arabă pur sânge, prin selectarea exemplarelor mai masive şi cu talie mai mare. Numele rasei provine de la armăsarul pur sânge arab Shagya , adus din Egipt, în 1835, la crescătoria Babolna. 
La Rădăuţi s-au crescut, concomitent cu cai din rasa Shagya şi cai din rasa pur sânge arab, păstrându-se astfel o linie genetică curată, ce a fost folosită periodic pentru ameliorarea altor rase.

. Armăsarul Bairactar or.ar. a fost importat în 1817 la Weil în Germania, prin grija împăratului Wilhelm I                                                                   

Originea lui "Amurath 1881 - din linia lui Bairactar"

Linia lui  Bairactar este una dintre cele mai vechi linii de reproducere prezente încă astăzi în creşterea calului arab în lume
Tajar
 (1873)
Tajar (1862)Tajar (1851)Amurath (1829)
Geyran III (1845)
Daria VI (1852)Chaban (1844)
Mara IV (1846)
Obeja (1862)Gadir (1848)
Elkanda V (1848)Amurath (1829)
Elkanda IV (1842)
Kokeil III
 (1876)
Mehemed-Ali (1868)Mahmoud
Mirza

104
 Koreiszan (1853)
Koreischan (1837)
28 Asslan (1847)
Selma V (1871)Seglavi
 (1864)
Bournu (1849)
Hamdany VI (1859)
Kereja VI
(1862)
Gadir (db)
Kereja V (1851)

Armăsarul Amurath născut în 1881 la herghelia din Weil, Germania , a fost vândut de împăratul Karl, fiul lui Wilhelm I ,crescătoriei militare austriece (în acea vreme) de la Rădăuţi.
Crescătoria de la Weil a pierdut astfel linia genetică a lui Bairactar.
Dacă pierderea a fost de neînlocuit pentru crescătoria din Weil, în schimb la crescătoria din Rădăuţi Amurath1881 a avut  315 descendenţi-armăsari şi iepe reproducătoare.
Pot fi evocaţi doi dintre ei: fiica sa, 238 Amurath, a fost mama celebrei mânze poloneze Koalicja, la rândul ei mama lui  Witez II, Federacja, şi a altor mânji buni, Enwer Bey et Miecznik – îndepărtaţii descendenţi ai lui Khemosabi, Aladinn şi Elkin .
Amurath II, fiul lui Amurath 1881, a ajuns tot în Polonia i a dat naştere lui Amurath Sahib, bunicul pe linie maternă a lui Bask,d’ Aramus şi de asemenea tatăl lui Arax, armăsar influient în Rusia.
Amurath Sahib, prin fii săi Arax şi Gwarny, reprezintă singura linie a lui Baraictar prezentă în pedigriurile de astăzi , iar prin descendenţii săi din Polonia a adus hergheliilor poloneze un renume mondial 


Dar ceilalţi descendenţi , rămaşi la Rădăuţi?

La Herghelia Mangalia au rămas 10 armăsari pepinieri, din liniile:
  • Siglavy Bagdady (adus de la Babolna prin Rădăuţi)
  • El Iman (linii egiptene aduse din Germania)
  • Ibn Galal  (linii egiptene aduse din Germania via Ungaria)
  • Cygaj (linie poloneză)
  • Gazal (linie ungurească)
  • Mersuch  (linie ungurească)
  • Nedjari (linii franceze şi poloneze)
Rasa Shagya Arabă a trăit alături de caii Pur Sânge Arab în herghelia din Mangalia, rezultând şi multe linii comune, de cai diferenţiaţi prin dangaua de pe spate şi prin masivitatea mai mare a rasei Shagya.

în afară de aceste linii comune, mai sunt în ţara noastră următoarele linii:
  • Shagya (menţinută la locul de formare Rădăuţi şi Bobolna)
  • Koheilan (venită de la Babolna)
  • El Sbaa (creată în România după importul armăsarului PSA Kartoum)
  • Dahoman ( o sursă genetică de shagya foarte rară în lume, creată în herghelia de la Rădăuţi în 1800)




  • 1918, statul român a reînființat Herghelia din Rădăuți, pe care a împroprietărit-o cu 3.253 ha, din care 721 ha teren arabil, 529 ha fânețe, 1.249 ha pășune, 464 ha de pădure și 221 ha cu clădiri.
  • În prezent, Herghelia de la Rădăuți se întinde pe o suprafață de 610 ha și dispune de 294 de cai, dintre care: 9 armăsari pepinieri, 56 de armăsari de montă, 45 de iepe-mamă și 128 de alte categorii (tineret, sport, agrement). Caii de la Herghelia Rădăuți aparțin rasei Shagya Arab, cu cele opt linii din cadrul rasei: Dahoman, El-Sbaa, Gazel, Hadban, Koheilan, Mersuch, Shagya, Siglavy-Bogdady.(Datele disponibile sunt contradictorii).  În 1792, herghelia cuprindea 1.400 de cai
Fotografii cu Herghelia Radauti - Bucovina


Caii aceştia nu apar în concursurile internaţionale - sau cel puţin noi nu am auzit de ei. Ni se spune că la Rădăuţi se poate face călărie de agrement. Bine, bine, dar concursurile internaţionale? Prin ele se certifică valoarea exemplarelor cabaline şi se stabileşte valoarea lor de piaţă. Rezultate bune în concursuri internaţionale ar rezolva problemele financiare ale crescătoriei. Dacă ar fi....Se spune că nici jochei de valoare nu mai sunt la noi, iar salariile nu sunt sunt adecvate. Cum se face că în Polonia  şi în Ungaria hergheliile de cai au un bun renume şi excelente rezultate, inclusiv economice, în timp ce la noi se aminteşte mai ales de trecutul glorios?

Calul arab -istoric

Calul Arab este considerat cel mai frumos dintre toţi caii. Această rasă a fost creată prin selecţie pe parcursul a mii de ani şi este cea mai veche  din lume. 
Din această rasă provine şi rasa Thoroughbred, cu statură şi viteză mai mari, dar mai puţin rezistenţi.

În peninsula Arabică s-au găsit picturi rupestre care atestă  prezenţa acestei rase cu aproximativ 3000 ani înainte de Christos. Se spune că Bax, stră-strănepotul lui Noe ar fi încrucişat  iapa  Baz, capturată în Yemen, cu un armăsar numit Hoshaba. Rasa s-a răspândit în secolul VII, odată cu invazia arabă în bazinul mediteranian. 

O morfologie unică

Calul Pur Sânge Arab are o caracteristică foarte surprinzătoare, cere îl  diferenţiază din punct de vedere morfologic de alte rase. El nu are decât 17 vertebre dorsale, în loc de 18 la alte rase, 5 vertebre lombare, în loc de 6 şi 16 vertebre codale în loc de 18. Asta explică de ce acest cal are spatele mai scurt comparativ cu ceilalţi cai.

Legende


Mitologia greacă:
Poseidon ar fi făcut să iasă calul din spuma mării pentru a-l dărui oamenilor, în cadrul unui concurs cu zeiţa Atena, care a dăruit oamenilor măslinul.
Legenda beduină:
Alah ar fi creat calul Arab spunând vântului din Sud: " Fă-te carne, căci vreau să fac din tine o nouă creatură, spre slava lui Dumnezeu şi pentru înfrângerea duşmanilor mei, ca să fii servitorul celor ce se supun mie" Iar vântul din Sud a răspuns: " Doamne, aşa să fie."
Atunci Alah a luat un pumn de vânt din Sud, a suflat pe el şi a creat calul. El a spus: "Numele tău va fi Arab, virtutea va fi legată de coama ta şi tu vei duce în spate prada luată de la duşmani. Pe tine te-am ales dintre toate animalele de povară şi am făcut din stăpânul tău prietenul tău. Ţi-am dat puterea să zbori fără aripi, fie în atac, fie în retragere. 
Îi voi pune pe spatele tău pe oamenii care mă vor lăuda şi glorifica şi vor cânta aleluia numelui meu"

Un comentariu:

Anonim spunea...

romania
rasa shagya arab de la radauti cu toate liniile sale trebuie mentinuta fiind o comoara genetica nationala cabalina
alaturi de pur sangele arab -mangalia
lipitan-sambata de jos
cislau - pur sange englez
jegalia-cal de sport romanesc plus toate hergheliile si depozitele de armasari