vineri, 5 decembrie 2014

SFÂNTUL NICOLAE ADEVĂRATUL MOŞ CRĂCIUN

LA MULTI ANI CELOR 800 000 DE ROMANI CARE ISI SARBATORESC ONOMASTICA!


SFÂNTUL NICOLAE: Aproape 800.000 de români, majoritatea bărbaţi, îşi sărbătoresc onomastica  pe 6 Decembrie,  în ziua Sfântului Ierarh Nicolae, Sfântul Nicolae este unul dintre numele cele mai îndrăgite şi mai răspândite. Numele este format din cuvintele greceşti nike - victorie, biruinţă şi laos - popor, om ce face parte dintr-un popor victorios.


Sfântul Nicolae s-a născut în jurul anului 280, în localitatea Patara Lichiei, şi a trecut la cele veşnice în jurul anului 345, în localitatea Mira (astazi Kocademre, Turcia). Acest mult-iubit sfânt a fost rânduit spre cinstire în ziua de 6 decembrie pentru că în această zi el i-a aparut în vis Sfântului împărat Constantin cel Mare, cerându-i să-i ierte pe cei trei tineri nevinovaţi care urmau a fi omorâţi a doua zi.

Sfantul Nicolae - Ierarhul din Mira

În tradiţiile româneşti, Sfântul Nicolae apare pe un cal alb, aluzie la zăpada care cade în luna decembrie; păzeşte soarele; stăpâneşte apele, fiind patron al corăbierilor pe care îi scapă de la înec; apără soldaţii în război, motiv pentru care aceştia îl invocă în timpul luptelor; ajută văduvele, orfanii şi fetele sărace care vor să se mărite.

Sfantul Nicolae - Ierarhul din Mira

"Minunile săvârşite de Sfântul Nicolae, precum învierea celor trei copii omorâţi de un hangiu sau salvarea de la naufragiu a unor corăbii, sunt binecunoscute. De aceea Sf. Nicolae a fost ales ca ocrotitor al copiilor, dar şi al marinarilor, al brutarilor, al fetelor fără zestre, al victimelor sistemului judiciar etc. Dintre multele istorisiri care îl au ca erou, cea mai cunoscută este cea a fiicelor unui om bogat care îşi pierduse averea. Sfântul a venit într-o noapte şi le-a aruncat pe fereastră trei saci de aur, pe care să îi aibă drept zestre pentru a nu fi nevoite să se prostitueze", a explicat,  pentru MEDIAFAX, părintele Bogdan Teleanu de la Patriarhia Română.
SFÂNTUL NICOLAE, EROU pentru deţinuţi
Istoria vieţii Sf. Nicolae vorbeşte şi despre o altă minune şi anume că a izbăvit de la moarte pe trei bărbaţi năpăstuiţi pe nedrept.
Sfântul Nicolae aduce daruri copiilor
Drept urmare a gestului de bunăvoinţă al Sfântul Nicolae manifestat faţă de fetele bogatului sărăcit, cadoul a fost cel care s-a impus drept emblemă a sărbătorilor de iarnă, în special a Sf. Nicolae şi a Naşterii Domnului. Copiii tuturor ţărilor creştine au aflat că în noaptea de 5 spre 6 decembrie Sfântul Nicolae vine şi le încarcă galoşii, bocancii sau bradul cu dulciuri, jucării sau daruri, dar unii găsesc şi câte o nuieluşă. În unele zone, copii îi lasă moşului apă şi morcovi pentru calul său.
Sfantul Nicolae - Ierarhul din Mira
În colindele româneşti, cântate în plină iarnă, se vorbeste despre florile dalbe, flori de măr. Asta pentru că, bătrânii noştri cunoşteau şi ei că acea joardă a Sfântului Nicolae trebuie să fie una de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până la Naşterea Domnului, înseamnă că sfântul a mijlocit pentru iertarea celui căruia i-a dat crenguţa flori albe.
Altădată, prima ninsoare cădea de ziua Sfântului Nicolae 
Surse>
crestinortodox.ro
libertatea.ro
umea-icoanelor-si-rugaciunilor.com

Moș Crăciun

Moș Crăciun provine în țara noastră dintr-o tradiție precreștină, dacică.
Moș Crăciun a devenit un înger al Domnului , a fost asimilat sarbatoririi Nașterii Domnului și introdus în primul calendar creștin întocmit de un geto-dac,
Sfântul Cuvios Dionisie cel Smerit , Exiguul originar din Silistra/Dârstor.
Cuviosul Dionisie cel Smerit , născut aproximativ în anul 470 în Sciția Minor (Dobrogea de astăzi) este cel ce a propus ca anii să se numere de la anul nașterii lui Isus Hristos, „începutul nădejdii noastre”. El a considerat că începutul erei creștine trebuie să fie anul 754 sau 753 de la întemeierea Romei, stabilind principiul Anno Domini.. 
 . Despre el a scris Cassiodor, care l-a descris ca fiind de neam scit, dar având o cultură romană. Cunoștea foarte bine limbile greacă și romană , dar și Sfânta Scriptură și Dogmatica. A intrat de foarte tânăr într-o mânăstire dobrogeană, alăturându-se călugărilor sciți. Apoi a ajuns la Constantinopol iar din 496 a trăit la Roma , unde a fost hirotonit preot și a slujit până la moartea sa (anul 545).

Moaştele Sfântului Nicolae


Moaştele Sfântului Nicolae sunt prezente la Catedrala din Bari, în Italia, într-o criptă din care izvorăşte un lichid incolor, numit Mană sau Santa Mana. Potrivit tradiţiei, episcopul acestei eparhi amestecă acest lichid cu apă, il binecuvintează şi-l împarte credincioşilor.

La biserica Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti se afla o parte din mâna Sfăntului Nicolae.
Ea a fost dăruită de episcopul de Bari lui Mihai Viteazul, care a donat-o bisericii, într-o raclă cu următoarea inscripţie:
" Această mână a Sfântului Nicolae au ferecat-o cu aur Domnul Io Mihail Voevod și Doamna Stanca și fiul lor Io Necula Voevod, în anul 7108 (1600) is(pravnic) Mitropolitul Eftimie”.
Mihai Viteazul a răsplătit catedrala din Bari cu două pungi cu galbeni.
O cronică menţionează că Mihai Viteazul a ţinut la piept sfintele moaşte în timpul bătăliei de la Călugăreni, când, la 13/23 august 1595 a repurtat marea victorie asupra turcilor ce aveau o armată de peste 10 ori mai numeroasă decât a lui..

Construcţia Catedralei (Basilica di San Nicola, in limba italiană) a început în anul 1089 şi s-a terminat  peste 110 ani ,în 1197, în timpul dominaţiei italo-normande a Apuliei.

RUGACIUNE SFÂNTULUI IERARH NICOLAE
ARHIEPISCOPUL MIRELOR LICHIEI


O, preabunule părinte Nicolae, păstorul şi învăţătorul celor ce aleargă cu credinţă către a ta folosire şi cu fierbinte rugăciune te cheamă pe tine, sârguieşte degrabă a le ajuta; 

izbăveşte turma lui Hristos de lupii cei ce o răpesc pe ea, şi toate părţile creştinesti le ocroteşte şi le păzeşte prin sfintele tale rugăciuni de gâlcevile lumeşti, de cutremur, de venirea altor neamuri, de robie şi de războiul cel dintre noi, de foamete, de potop, de sabie, de boală şi de moarte grabnică; 
şi precum ai miluit pe cei trei bărbaţi care şedeau în temniţă şi i-ai izbăvit pe ei de mânia împăratului şi de tăierea sabiei, aşa ne miluieşte şi pe noi cei ce cu mintea, cu cuvintul şi cu lucrul suntem întru întunericul păcatelor şi ne izbăveşte de mânia lui Dumnezeu şi de chinul cel veşnic ca, prin solirea ta, cu ajutorul, cu mila şi cu harul lui Hristos, Dumnezeu să ne dea viaţă lină şi fără de păcat, ca să vieţuim în veacul acesta, şi de partea stării de-a stânga să ne izbăvească, şi în partea de-a dreapta, împreună cu toţi sfinţii, să ne învrednicească. 
Amin.

Rugăciune către Sfântul Nicolae

Cu adevarat minunate au fost faptele săvârşite de tine, Sfinte Nicolae şi pentru asta vin înaintea ta şi te rog să mă ajuţi să duc lupta cea grea cu duşmanul lăuntric, cu patimile şi cu diavolii ce le urzesc întru pieirea mea. 
Povăţuieşte-mă bunule, cum să iubesc binele şi virtuţile cele creştineşti; 
povăţuieşte-mă cum trebuie să împlinesc, cu smerenie, poruncile cele sfinte; 
povăţuieste-mă cum trebuie să mă satur cu înţelepciunea dumnezeiască; 
povăţuieşte-mă să ascult sfaturile cele bune şi să mă feresc de cele rele; 
povăţuieşte-mă, Sfinte Nicolae cum să văd chipul lui Dumnezeu în cei din jurul meu şi 
cum să cinstesc cele sfinte, de-a pururea. 

Amin.

Niciun comentariu: