marți, 23 octombrie 2012

Cand se deschide Biblioteca Nationala a Romaniei?

Biblioteca NationalaMotto: Invit lumea să redescopere bibliotecile,să vadă că sunt altceva decât simple depozitoare de carte, să vadă că s-au modernizat, să vadă că au comori ascunse." 
 Elena Tirziman, Directorul Bibliotecii Nationale a Romaniei in noaptea bibliotecilor (sic!)
S-ar părea că aceasta bibliotecă s-a deschis deja pe 23 Aprilie 2012. Știrea oficială ne spune că:
 "Construcția a durat aproape 20 de ani si a costat peste o suta de milioane de euro. Biblioteca va fi complet funcțională abia către finele anului, pentru că mai trebuiesc aduse aproximativ 12 milioane de obiecte (cărți, documente etc.) ".
Plină de speranță,pe 24 aprilie  am stat la coadă și am obținut sofisticatul Card de acces, cu poză și cod de bare. Dau să intru  apoi să îl și folosesc....stupoare! Sălile de lectură s-ar putea doar vizita într-un tur organizat, dar să mai așteptăm vreo oră, să se mărească grupul....Vedem multe holuri goale, spații imense nefolosite.
Am revenit câteva luni mai târziu. Între timp, speram, activitatea va fi început la bibliotecă. 


Caut o carte scrisă de pilotul Tudor Greceanu, unul dintre eroii români rămași necunoscuți celor mai mulți dintre noi. Întreb cum trebuie să procedez. O bibliotecară îmi arată dulapurile cu fișe - deci tot așa cum știam de zeci de ani? Da. Caut cartea în fișe, dar nu o găsesc. Ah- spune bibliotecare- dacă e după 2000, căutați pe calculator. Caut pe calculator, îmi notez codul cărții , îl scriu pe fișă, dar bibliotecara îmi spune posomorâtă:  "dar ați verificat dacă e în fondul disponibil? " -  "Cum adică? "  "Păi dacă e pe lista asta, de pe hârtiuță. "
Pe hârtiuță sunt trecute niște  intervale ce cuprind doar câteva mii de coduri de cărți. Doar astea sunt disponibile. Firește, cartea pe care o caut nu e acolo. Ar fi fost și prea mare coincidența, să se numere tocmai ea printre puținele cărți disponibile! Firește, sunt dezamăgită. Biblioteca Națională de fapt nu s-a deschis!
E deschisă doar un fel de bibliotecă de cartier, cu un mic număr de cărți. Doar că, spre deosebire de orice altă bibliotecă, aici nu ai un catalog cu cărțile disponibile, ai doar un catalog cu cărțile care ar trebui să fie disponibile și apoi o  " tragere la sorți" , să vezi dacă ai avut noroc să fie numărul cărții pe lista norocoasă....

Revin după șase luni de la deschidere.  Acum ar trebui să fie disponibile 50% dintre cărți - doar s-a spus că biblioteca va fi complet funcțională într-un an. 

Rezultat? Iar n-am avut noroc. Cartea mea tot nu e pe listă. Pe listă sunt exact 327271 de coduri de cărți. Am șanse cam 3% să găsesc cartea dorită. Bibliotecara e indignată:  "Ce vreți, suntem doar două, avem de aranjat o mulțime de cărți, că s- au adus și cărțile de la filiale! " Câte cărți sunt în fondul bibliotecii? Bibliotecara nu știe. Întreb la ghișeul de  informații, nici acolo nu se știe . Până la urmă obțin o estimare: cam 9 milioane.  Cu regula de trei simplă, dacă în șase luni s-au aranjat 327271 de cărți, cele peste  nouă milioane de cărți vor fi disponibile în circa 14 ani! Dacă e vorba de 12 milioane de cărți și manuscrise (cum suna știrea dată la ziar) , intervalul ar fi de 18,3 ani! E total descurajant!

Prin urmare cele 12 milioane de cărți și documente au fost BLOCATE pentru un interval ce poate merge până la 18-19 ani.

 Ele puteau fi consultate la vechile sedii unde se găseau, dar au fost aduse într-un loc care a costat peste o sută de milioane de euro ca să stea nefolosite . De aceea, probabil, pe clădire nu scrie  "BIBLIOTECĂ ", ci  "SAMSUNG ". Ar fi cam rușinos să afirmi că biblioteca națională nu oferă decât 327271 de titluri.

 De fapt e un fel de mausoleu al cărților.

 S-au cheltuit o suta de milioane de euro ca să se  indisponibilizeze aproape 12 milioane de cărți și documente! Dar, desigur, să se disponibilizeze vechile sedii ale acestora. Trist. Tragic.  

Biblioteca Nationala

Un comentariu:

bo spunea...

Sa fie o tactica pentru a scoate cărțile din circuit? Să se obișnuiască tinerii că nu au ce căuta la bibliotecă, să se ducă mai bine la restaurant sau la cafenea și să se mulțumească doar cu poze puse pe ecran ?