joi, 15 ianuarie 2009

UE are in plan interzicerea plasmelor

Daca proiectul legislativ va fi adoptat in primavara aceasta, televizoarele cu plasma ar putea fi interzise pe teritoriul UE. Motivul ar fi ca tehnologiile care se folosesc sunt ineficiente si consuma prea mult curent, fapt care nu se potriveste cu noile tendinte 'verzi' ale comunitatii. Celelalte televizoare o sa primeasca si ele, in mod obligatoriu, rating-uri de consum (de genul celor gasite pe frigidere sau pe masinile de spalat).
Daca e sa calculam, e adevarat: un televizor cu plasma consuma de 2-3 ori mai multa energie comparativ cu unul echivalent LCD. Si tehnologia LCD inca are deschise cai de evolutie spre consumuri si mai mici (OLED, iluminare cu LED si asa mai departe). Deci initiativa ar putea avea o justificare la prima vedere.

Dar, daca e sa ne uitam la cifrele de vanzari, televizoarele cu plasma au reprezentat in 2008 circa 25% din totalul flat-panel-urilor. Si tendinta e de scadere, pentru 2009 fiind prognozata o crestere de 5% a vanzarilor de plasme si de 25% a LCD-urilor. Investitiile in tehnologie avantajaza de asemenea LCD-ul si cel mai probabil plasmele o sa devina in mod natural neatractive pentru cumparatori in scurta vreme.

Partea cealalta a legii, cu etichetarea pe clase de consum, mi se pare insa foarte utila. Ca la urma urmei, cati dintre noi s-au preocupat pana acum de cat consuma televizorul?

Niciun comentariu: