miercuri, 3 decembrie 2008

Ipod + Itunes in Romania - ce poti face in mod legal

Boon, ai strans (sau nu) bani, ai intrat intr-un magazin si ti-ai facut un cadou de sarbatori de la Apple. Il doreai de mult, arata foarte bine si parca de cand l-ai luat te simti mai trendy.
Acum sa presupunem si ca esti printre putinii care au printre principii si fixatia ca nu e frumos sa furi. Nici paine, nici bani, nici muzica sau filme. Si, fiind in situatia asta, vrei sa vezi ce poti sa faci ca sa-ti folosesti divaisul fara sa iti incalci principiile morale.

Mai intai versiunea scurta pentru cei care vor sa sara la concluzie: nimic. Sau, in fine, aproape nimic. Si acum sa vedem care e problema:

- Daca esti printre cei care si-au cumparat un IPhone, ai acces la ITunes pentru download de aplicatii. Dar ca sa descarci efectiv una iti trebuie un card de credit, pentru ca cele de debit nu merg.
- Daca vrei orice altceva (muzica sau filme), nu ti se permite sa cumperi. De ce? Pentru ca esti din Romania, unde nu e disponibil serviciul.
- Daca esti intreprinzator iti comuti ITunes-ul pe US, de unde ai putea sa cumperi de toate. De ce 'ai putea'? pentru ca nimic nu e simplu, si nu poti sa platesti cu un card bancar din Romania. Nici cu un cont de Paypal din Romania.
- Daca esti si mai intreprinzator, iti cumperi Gift Cards de pe Ebay. Te costa un fleac de 20% in plus, dar macar poti sa faci ce vrei.
- Daca mai nadajduiesti la o alternativa simpla, poti sa incerci sa comuti pe alta tara din EU, in speranta ca o sa mearga. Dar atunci ar fi bine sa iti faci un backup la melodii. Lucru care e perfect ok, cu exceptia detaliului ca backup poti sa-ti faci doar pe CD audio. Si daca ai apucat sa strangi 30 de albume, podcast-uri si filme, adio si-un praz.

..dar in afara de asta, produsele de la Apple arata 'cool' si arata cu o marja destul de mare de probabilitate faptul ca posesorul are printre activitati si pirateria. Nu de alta, dar n-are alta alternativa.

(In mod evident, exista versiunea inregistrarii de pe CD-uri audio, dar eu nu o consider o varianta demna de luat in considerare. Nu in anul 2008, in care 40% din vanzarile totale de muzica sunt online, si nu la Apple, care detine 80% din piata de muzica online)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu