miercuri, 5 noiembrie 2008

Doctorul si valoarea pacientului

In urma cu ceva vreme, vicepresedintele colegiului medicilor dadea un interviu prin care propunea spre legiferare evaluarea despagubirilor pentru malpraxis in functie de 'valoarea economica a pacientului'. Mi-am adus aminte de asta azi, cand discutam cu o prietena de-a mea, doctorita, un om extraordinar din toate punctele de vedere.

In comparatie cu ea, daca ar fi sa calific personajele care au propus o lege de genul asta, scorul ar tinde spre minus infinit. De ce, adica, ochiul distrus al unui muncitor pe santier ar valora mai putin decat cel al lui Becali? E muncitorul mai putin om decat unul care isi permite un Q7? Si cat ar mai dura pana sa se extinda modul asta de departajare si la prestarea actului medical? La o adica, muncitorului i se pot face injectii si cu seringi second-hand, ca oricum nu valoreaza prea mult...

Si ce e mai grav este ca probabil 'intelectualii' aia asa gandesc. Asa judeca omul in sistemul lor intern de valori: dupa cat pot sa 'scoata' de la el, in zerouri adaugate la coada cifrei. Si sistemul medical nu e decat unul din cele mai importante lucruri care afecteaza calitatea vietii intr-o tara.
Nu-i asa ca ii iubiti?

Niciun comentariu: