miercuri, 5 noiembrie 2008

Dispar chestii din primarie

Cica din primaria Capitalei a disparut o baza de date. Nu oricare, ci una care ar putea avea in spate zeci de milioane de euro in tranzactii. Baza de date respectiva e cea legata de retrocedarile de imobile, iar tranzactiile - evident, unele cu un anume iz.
Gandul ne da si detalii, si numele celor care ar fi responsabili de chestia asta. Evident, unii care au interesul sa li se piarda urma. Dar cu titlu de comentariu, as observa urmatoarele:

- o baza de date de factura respectiva nu are voie sa se piarda. Adica cei care au implementat (pe niste milioane de euro, probabil) sistemul informatic respectiv nu au avut decenta sa prevada backupuri? Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca ar fi trebuit sa aiba si backupuri off-site, nu doar on-site. Politici IT, ceva?
Deci ori individul care e responsabil cu IT-ul acolo e un idiot sinistru, ori e mana in mana cu faptasii.

- cum a capatat acces la baza de date de asemenea importanta (acces restrictionat, informatii secrete, etc) un gicu care nu avea dreptul? Cum nu l-a gasit nimeni pana acum, cand e prea tarziu? Si cand l-au gasit, ce, isi inchipuie cineva ca respectivul nu si-a tras o copie de siguranta inainte de a sterge tot? Ca doar omul scoate bani din respectiva informatie, la propriu..

In concluzie, fereasca Sfantul sa pierdeti orice hartiuta care a rezultat ca urmare a interactiunii cu vreo institutie a statului. Ca daca pierde Fiscul baza de date cu impozitele? Atunci sa vezi veselie..

Niciun comentariu: